4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

1.1 milyar insan temiz sudan mahrum

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Çevre Kirliliği, Su Kaynakları ve Su Yönetimi” konulu panel düzenlendi.

CBÜ Sinema Salonu'nda yapılan panele Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürdal Tuncel, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Topkaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Delia Sponza ve Prof. Dr. Ayşegül İyilikçi Pala ve CBÜ Çevre Sorunları ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Necla Çağlarırmak'ın konuşmacı olarak katıldı. “Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Ölçekte Hava Kirliliği”, “Dünya Su Forumunun Sonuçları, Suyun Paylaşımı, Bizi Bekleyen Tehditler”, “İçme ve Kullanma Sularında Arsenik Sorunu ve Çözüm Yöntemleri”, “Toprağın Önemi ve Çevre Faktörleri” konularının ele alındığı panele öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Dünya'da 1,1 milyanr insanın temiz içme suyundan mahrum olduğunu ve 1,8 milyon insanın da ishal türü hastalıklardan öldüğünü belirten konuşmacılar, “Her yıl 3 bin 900 çocuk sudan kaynaklanan hastalıklardan ölüyor. 20. yüzyılda dünya nüfusu 3 kat arttı. Su kullanımı ise 6 kat arttı. 2050 yılı sonuna kadar Dünya nüfusu yüzde 50 artacak. Yaşam seviyesine paralel olarak da insan kaynaklı su tüketimi artacak. Su arzı ise azalacak. Su azaldıkça çevresel dengeler ve biyolojik çeşitlilik bozulacak. Bizi bekleyen tehditler, susuz bir dünya, susuz tarım ve susuz endüstri. Bunun sonucunda ise ülkeler arasında gerilim artabilir ve su savaşları çıkabilir. Türkiye'de akarsuların yüzde 60'ından fazlasını kullandık. Kişi başına düşen su, yılda bin 600 metreküp. 2008'de 6,5 milyar metreküp içme suyu kullandık. 2030'da bu rakam 18 milyar metreküpe çıkacak. Tarımda kullanım yüzde 30'dan yüzde 72'ye, sanayide yüzde 4,5'tan yüzde 22'ye çıkacak. Bu nedenle özel sektörün su hizmeti vermesinin önünü açmalıyız. Faturlandırma oranını yükseltmeliyiz. Su artık bir hak olarak görülmemeli ve ticari bir meta haline dönüştürülmeli” diye konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 00:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?