4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

119 yaşında turp gibi

Manisa'nın Salihli ilçesinde yaşayan Türkistanlı 119 yaşındaki Gaışhıkaan Sıhıkaan'ın hiçbir rahatsızlığı olmadığı tespit edildi.

KİMSESİ YOK

1890 yılında Türkistan'da Tanrı Dağları'nın kuzey eteklerindeki Erenkabırga bölgesinde dünyaya gelen Gaışhıkaan Sıhıkaan, 1940 yılına kadar burada yaşadı.

Daha sonra Pakistan'a oradan da Hindistan'a göç eden Sıhıkaan, eşini ve dört çocuğunu bir salgın hastalıktan dolayı Hindistan'ın Haydarabat şehrinde kaybetti. 13 yıl daha Hindistan'ın Haydarabat şehrinde kalan Gaışhıkaan Sıhıkaan, 1953 yılında Türkiye'ye göç ederek Manisa'nın Salihli ilçesinde Kazak Türkleri'nin ağırlıklı olarak yaşadığı Kurtuluş Mahallesi'nde yaşamaya başladı. Hiçbir yakını olmayan ancak tüm işlerini kendisi halleden Gaışhıkaan Sıhıkaan, özel bir hastanenin sosyal sorumluluk projesi kapsamında evinden alınarak muayene edildi. Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Göz, Dahiliye ve Fizik Tedavi birimlerinde muayeneden geçirilen ve hiçbir rahatsızlığı tespit edilemeyen Gaışhıkaan Sıhıkaan'dan resmi işlemlerinin tamamlanabilmesi için nüfus cüzdanı istendi. Hastane yetkilileri, Gaışhıkaan nineden nüfus cüzdanını aldıklarında şaşırdılar. Gaışhıkaan'ın nüfus cüzdanında 1890 doğumlu yazdığını gören hastane yetkilileri bu yaşa rağmen Gaışhıkaan ninede hiçbir rahatsızlık bulunmaması nedeniyle şaşırdılar.

SOPRA İÇİYOR ETSİZ YEMEK YEMİYOR

1890 yılında Türkistan'da dünyaya gelen Gaışhıkaan Sıhıkaan, 119 yaşında olmasına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmesini sütlü çay, et ve tere yağına borçlu olduğunu söyledi. Etsiz hiçbir yemek yemediğini, kaynatılan etten oluşan 'Sorpa' adını verdikleri suyu içtiğini ifade eden nine, evinde tereyağı bitmeden hemen yenisini aldığını ve içtiği çaya süt ilave ettiğini söyledi. Yemeklerini hasta olmadığı zamanlar kendisi yapabildiğini söyleyen Gaışhıkaan, hasta olduğunda ise komşularının yardım ettiğini belirtti.

HİÇBİR SAĞLIK SORUNU YOK

Salihli'de Özel Can Hastanesi'nde muayene edilen 119 yaşındaki Gaışhıkaan nine çok sayıda farklı birimde genel muayeneden geçirildi. Yapılan tetkiklerde Gaışhıkaan'ın gözlerinin hala pırıl pırıl gördüğü, şeker, tansiyon gibi hastalıklarının olmadığı, sadece yılların getirdiği kireçlenmelere bağlı kemik ve diz ağrıları olduğu görüldü. Özel Can Hastanesi'nde önce Dahiliye Polikliniği'nde muayenesi ve laboratuvarda tüm tahlilleri yapılan Gaışhıkaan nine daha sonra Kadın Hastalıkları Polikliniği, Fizik

Tedavi Polikliniği, Göz Polikliniği'nde muayene edildi. Gaışhıkaan nine tek dileğinin bir ev sahibi olmak olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 12:42:03
Güncelleme :7 Ekim 2009 Çarşamba 18:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tiara IP: 88.66.111.xxx Tarih : 11.10.2009 03:30:00

allah uzun ömür versin helal olsun zamaninda hormonsuz beslenmenin sonucu diyorum