4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

'13.8’lik küçülme büyük tehlike'

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ekonomideki küçülme rakamlarının tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran ayı olağan toplantısı, dün gece oda meclis salonunda gerçekleşti. Meclis Başkanı Abdurrahim Arslan’ın gündemdeki maddeler hakkında meclis üyelerine verdiği bilgilerin ardından faaliyet raporu hakkında söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, Türkiye gündemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Krizi aşmanın ihracatla mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Koşmaz, “Kriz dalga dalga gelerek iyice yayıldı. Dünyanın içinde bulunduğu kriz ortamından ihracatımızı arttırarak çıkma şansımız şimdilik görülmüyor. Çünkü dış pazarlardan da talep gelmiyor” dedi.

“İç pazarı canlandırmamız lazım.” diyerek sözlerine devam eden Koşmaz, “Bu noktada TOBB öncülüğünde, iktidar partisi, muhalefet partileri ve ülkenin önde gelen sivil toplum örgütlerinin desteklediği ‘Kriz varsa çare de var’ kampanyası başlatıldı. Bu kampanyaya bazı kesimlerden eleştirileri de oldu. Ama burada hedef iç piyasadaki canlılığı arttırmak ve vatandaşın üzerindeki psikolojik baskıyı ortadan kaldırmaktı. Hükümetin de bu çerçevede yaptığı icraatlar, bazı sektörlerin kısmen hareketlenmesine neden oldu. Geçte olsa yapılan ÖTV ve KDV indirimleri cebinde parası olan vatandaşı tüketime yönlendirdi. Bunu da şuradan gözlemliyoruz, araç satışlarının yüzde 85’e varan oranının peşin para ile yapılması, vatandaşımızın cebinde ya da yastık altında parasının olduğunun bir göstergesi olarak gözlemliyoruz. Yani vatandaşımız geleceği göremediği için alış verişinden de kısıtlamaya giderek, var olan parasını da kullanmamaya başladı. Bu kampanya da düşünülen bu psikolojik havayı dağıtmaktı. Başarılı olduğunu söylemek mümkün. Yine hükümetin kredi kartlarında yaptığı yeni düzenlemelerde, bu konuda büyük sıkıntı çeken vatandaşlarımıza önemli bir katkı oldu.”

Hükümetin açıkladığı teşvik paketine de değinen Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, “3. Bölgede olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduk. Bu ilimiz için bir şans. Bunu iyi değerlendirmek lazım. Çünkü 2010 yılı sonunda bitecek olan bir teşvik. Bu tasarının da yasalaşma sürecini de düşünürsek, çok seri hareket edilmeli. Açıklanan paket konusunda iyi ya da kötü olduğuna dair kamuoyunda çeşitli açıklamalar yer aldı. Tabi ki açıklanan pakette eksiklikler vardır. Mesela il merkezine verilen teşvikle, ilçelere verilen teşvikler farklı olmalıdır. Bunlar tekrar gözden geçirilip mevcut hükümet tarafından değerlendirilecektir. Bu konudaki görüşlerimizi de Ankara’da Bakanlarımız Sayın Ali Babacan ve Sayın Nihat Ergün’e illetim. 2010’dan sonra, 2011 yılı başı itibariyle krizin etkilerinin azalacağı görüşü hakim. Şimdiden kriz sonrasında neler yapacağımızın çalışmaları yapılmalı. Dünyanın en büyük 15. Ekonomisine sahip bir ülkeyiz. 2010 yılı sonrasında da bunu muhafaza etmeli, hatta daha yukarılara taşımalıyız” dedi.

Konuşmasının sonunda ekonomide açıklanan 13.8’lik küçülmenin büyük bir tehlike olduğu belirten Koşmaz, “Açıklanan bu rakam büyük bir tehlike. Bunun artık farkında olmalı ve gündemimizin birinci maddesinin ekonomi olduğu gerçeğini görmemiz lazım. Ama ne yazık ki, ülke gündeminde şu anda, ekonomi dışında bir çok suni gündem oluşmuş durumda. Bir an önce asıl öncelikli, soruna odaklanmamız lazım. Tabi ki yargı kim suçluysa yakasına yapışmalı. Gereken cezayı vermeli. Ama açıklanan rakamlar ortadayken, ekonomi küçülmüşken, oluşturulan suni gündemlerle vakit kaybetmenin ülkeye vereceğimiz en büyük ceza olduğunu düşünüyorum. Siyasilerin bir an önce gerçek gündeme, ekonomiyi ülkenin birinci gündem maddesi yapması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 15:21:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?