30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

14 yeni üzüm çeşidi üretildi

Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Yeşilyurt beldesinde üzüm üreticileri, bölgeye has çekirdeksiz sultaniye üzümüne alternatif olarak 14 çeşit sofralık üzüm yetiştirdiler.


Yeşilyurt beldesini üzümün ihraç merkezi haline getirme hedefiyle, Ziraat Mühendisi Nergis Saatçıoğlu'nun danışmanlığında yürütülen üzüm çeşidi artırma çalışmaları kapsamında 14 çeşit üzüm yetiştirildi. Ayrıca, iki yeni üzüm çeşidi üzerinde deneme çalışmaları yapıldığı öğrenildi. Yeni 14 çeşit üzümün hasadına başlandığı bildirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Nergis Saatçıoğlu, “Erkenci, orta mevsim ve geççi olmak üzere 3 kademede sofralık üzüm çeşidi ürettik. Şu anda Yeşilyurt beldesinde sultaniye üzümüne alternatif olarak 14 çeşit sofralık üzüm çeşidi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Buna ilave olarak iki üzüm çeşidini de yeni diktik. Ondan da olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz. Yetiştirilen bu üzüm çeşitlerinin hiç birinde hormon yoktur. Üretim planlamasında erkenci çeşitleri olarak, Uslu, Yalova İncisi, Süperior Seedless, Trakya İlkeren, Flame Seedless, deneme aşamasında Fantasy Seedles, orta mevsim olarak Mevlana, Alphonse Lavelle, Horoz Karası, Michel Paliari, Royal, Tekirdağ ve deneme aşamasında çekirdeksiz Tekirdağ ile kara Erik, geççi çeşitler de ise deneme aşamasında Crimson Seedless, red Glob ve Pembe gemre üzümleri yetiştiriyoruz” dedi.


Üzümün çeşitlendirilmesinden başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirten üzüm üreticilerinden İbrahim Gülcü, “4 yıl önce başladığımız dikim çalışmlarının semeresini ilk kez bu yıl gördük. İlk hasadı bu yıl aldık. Üzüm çeşitlerimizden dolayı hasat zamanı Temmuz ayının başında başlayıp, Ekim ayının sonuna kadar devam edecek. Sofralık üzüm çeşidinde iddialıyız. Kısa sürede Yeşilyurt beldesi sofralık üzümde ihracat merkezi olacaktır. Şu anda Rusya, Ukrayna ve Almanya'ya ihraç edilen üzüm çeşitlerimizin dünyanın her yerine ihraç edilmesi ve tanıtılması için çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu. 

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 17:28:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?