30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

15 bin yıllık resim

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Yeni Sindel köyü yakınlarındaki Katakekaumene "Yanık Ülke" Jeopark Projesi bölgesinde, binlerce yıl önce prehistorik döneme ait elle çizilmiş kaya resmi bulundu.


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Akdeniz başkanlığında, ADÜ ile Ege Üniversitesi (EÜ) Arkeoloji Bölümü öğrencilerinden oluşan 8 kişilik bir ekibin, TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Grubu destekli “Prehistorik ve Protohistorik Çağlarda Manisa ve Çevresi” başlıklı yüzey araştırmasının 2008 yılı çalışmaları kapsamında bulunan resmin 15 bin yıl öncesine dayandığı belirlendi. Demirköprü Barajı çevresinde Yeni Sindel köyü yakınlarında yer alan kayalık arazideki bir kaya üzerinde bulunan resmin kırmızı ve vişne çürüğü renkte kök boya ile yapıldığı tespit edildi. Araştırma Ekibi Başkanı Doç.Dr. Engin Akdeniz, bölgenin prehistorik açıdan son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, Sindel dağında, Sarıkaya ile Gökçukuru mevkiilerinde yaptıkları çalışmalar sonucunda oldukça önemli bilgiler edindiklerini söyledi. Buna göre Sarıkaya'da daha önce hiçbir bilimsel çalışma yapılmamış bir kaya resmi tespit etiklerini kaydeden Akdeniz, "Üzerinde çalışmalarımızın devam ettiği resimde net olarak üç el görülmektedir. Kırmızı boyanın hakim olduğu, vişne çürüğü renginde de izlerin bulunduğu resmin prehistorik çağlara ait olduğu anlaşılmaktadır." dedi. Gökçukuru mevkiinde ise bu insanların yaşam alanı olarak kullanımına uygun kaya sığınakları bulunduğunu belirten Akdeniz, böylelikle ayak izleri, kaya resmi ve sığınaklar bir araya getirip değerlendirildiğinde yörenin prehistorik çağ toplumlarına yönelik son derece önemli veriler saptandığını ifade etti.


Resmin ortaya çıkarıldığı yere çok yakın bir noktada Demir Köprü Barajı'nın yapıldığı 1954-1960 yıllarında çok sayıda ayak izinin tesadüfen saptandığını açıklayan Araştırma Ekibi Başkanı Doç.Dr. Engin Akdeniz, şöyle devam etti: "Bunların günümüzden yaklaşık 10-12 bin yıl öncesine dayandığı genel bir görüş olarak kabul edilmektedir. Bu tarih M.Ö. 8-10 bin yıl öncesine denk gelmektedir. İlk bulunduğunda 200 kadar var olan ayak izi günümüzde ise ancak 12 tane kaldı. İnce kül örtüsü üzerinde henüz yumuşakken yürüyen insanların ve hatta hayvanların bıraktığı çıplak ayak izleri daha sonraki patlamalar sırasında çevreye yayılan bazaltik cüruf parçaları ile kaplanmıştır. Böylece bu ayak izleri zamanımıza kadar ulaşmıştır. Acil bir şekilde korunması gereken bu ayak izlerini bırakan insanların yaşadıkları yerlere dair kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır."

KULA'NIN JEOPARK HARİTASI ÇIKARILIYOR
Avrupa Birliği (AB) desteğiyle Kula Belediyesi tarafından yürütülen Katakekaumene "Yanık Ülke" Jeopark Projesi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. M. Yılmaz Savaşcın ise, "Proje, bölgenin barındırdığı jeolojik, tarihi ve kültürel zenginliği tek çatı altında toplayarak, ülkenin ilk jeopark örgütlenmesinin kurulmasını amaçlıyor. Bu şekilde UNESCO'nun Avrupa Jeopark ve Global Jeopark ağlarına katılımın sağlanması çalışmalarının yürütülecek. Koruma ve dünya çapında tanıtım çalışmalarının birlikte yürütüleceği proje ile alan içinde kalan yerleşimlerin yeni projeler ve yatırım imkanları ile geliştirilip geniş bir turizm potansiyeli yaratılacaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 17:46:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?