4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

200 yıllık pırnal meşesi

Sarıgöl ilçesine bağlı Selimiye köyü Kavgalı mevkiinde bulunan 200 yaşındaki Pırnal meşesi, 20 metrelik boyu ile görenlerin ilgisini çekiyor.

Pırnal meşesinin geçen yüzyıllar içerisinde iyi korunduğunu belirten Sarıgöl Orman Şefi Akın Güleç, genelde çalı ve bodur ağaç olarak bilinen Pırnal meşesinin iyi korunmaları halinde yüzlerce yıl ayakta kalabildiğini ifade ederek şu açıklamayı yaptı: "Pırnal meşesi ismini verdiğimiz bu ağaç türleri özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde görülür. Bu ağaçlar genel olarak hayvanların otlatılması, tarla açmalar ve çeşitli insan, faktörler nedeniyle çoğunlukla çalı olarak kalırlar. Ancak iyi korunduklarında gövdelerine zararlı böcekler girmediği sürece yüz yıllar boyunca yaşamlarını devam ettirler. Sarıgöl'ün Selimiye Köyü hudutları içersinde bulunan Kavgalı mevkiindeki Pırnal meşesi de yıllardır iyi korunduğu için boyu 20 metreye ulaşmış. Büyük bir ağaç görünümüne erişmiş. Bu meşe ağacı ender rastlanan bir ağaç türüdür. 200 yaşında olduğunu tahmin ettiğim bu ağacın 'Anıt Ağaç' kapsamına alınarak korunması için gerekli girişimlerde bulunacağım." dedi.

Pırnal meşesinin dayanıklı bir ağaç olduğunu da kaydeden Güleç, bu ağacın gövdesinde fıçı imal edildiğini sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 13:45:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?