30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

23 yılda 27 AIDS vakası

Dünya AIDS Günü nedeniyle açıklama yapan Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, 1985 yılından bu yana Manisa'da kayıt altına alınmış 4 AIDS hastası, 23 de HIV taşıyıcısı olmak üzere toplam 27 vakayla karşılaşıldığını belirtti.


2006-2010 dönemini AIDS'le mücadeleye ayıran Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl ki kampanyasını “Sözünde Dur AIDS'i Durdur” sloganıyla düzenlediğini ifade eden Dr. Ziya Tay, AIDS'in toplumları tehdit boyutlarını rakamlarla anlattı. Dünyada her gün 7 bin kişi bu amansız hastalığa yakalandığını vurgulayan Dr. Tay, etkilenen kişilerin çoğunluğunun en üretici çağlarında olan 25 yaş altındaki gençler olduğunu ifade ederek, halen dünyada yaklaşık 33 milyon erişkin ve çocuğun HIV ile savaştığını söyledi. AIDS vakalarının yüzde 95'inin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşandığına işaret eden Dr. Tay, Türkiye'de HIV enfeksiyonunun ilk görüldüğü 1985 yılında 1 AIDS'li hasta ve 1 taşıyıcı olmak üzere toplam 2 olan vaka sayısının Haziran 2008 tarihi itibariyle 682 AIDS'li ve 2 bin 493 taşıyıcı olmak üzere toplam 3 bin 175'e ulaştığını belirtti. Henüz etkin bir aşısı olmayan AIDS'den korunmanın önemi üzerinde duran Dr. Tay, şöyle konuştu;
“AIDS mücadelesinde tıp alanında ümit vadeden gelişmeler olsa da bunlar hastalığın çıkışın geciktirmeye yönelik olmanın ötesinde değildir. Üstelik şu anda uygulanan çoklu ilaç yöntemi yıllık ilaç giderleri astronomik rakamlara ulaştığı için herkesin de faydalanabildiği bir yöntem değildir. Bu bağlamda AIDS'le mücadelede şu anda en iyi yöntem korunma yöntemidir. AIDS'in ailelerimizi ve toplumumuzu parçalamasına izin vermemek için hastalık taşıyorsak kan bağışında bulunmamalıyız. Tek eşliliği ve sadakati önemsemeliyiz. Birden farklı kişiyle ilişki geriye dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir. AIDS'lilere ve ailelerine yardımcı olmalıyız. Onların inkar tepkileri ve depresyona girmeleri ile mücadele etmeliyiz. Çocuklarımızı ve gençleri hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yollarını anlatmalıyız. Cinselliği yok saydığımız zaman çocuklarımız bu konuya daha bir ilgi duyarlar ve başka yerlerden öğrenmek isterler. Bu da cinsellik ve damar yoluyla bulaşan bu hastalığa açık davet çıkarmak demektir.”


İstatistiklere göre AIDS'in Türkiye'de yayılmasında birincil etkenin korunmasız cinsel ilişki olduğunu kaydeden Dr. Tay, “Vakaların yüzde 69'unu erkekler oluşturmakla birlikte, sayı kadınlar arasında da artış göstermektedir. Ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus 25-49 yaş grubundadır. Vakalar hemen tüm illerimizde mevcuttur. Bildirilen kişilerin yüzde 15'i yabancı uyrukludur. Son yıllarda Ukrayna ve Moldova uyruklu yabancı vaka sayısında artış görülmektedir” dedi.


AIDS hastası yada taşıyıcısı olarak Manisa'ya ilişkin verilere de yer veren Dr. Tay, Manisa'da 1985 yılından bu yana kayıt altına alınmış 4 AIDS hastası, 23 de HIV taşıyıcısı olmak üzere toplam 27 vakayla karşılaşıldığını, takip ve kontrollerinin ise İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından yapıldığını belirtti

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 17:07:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?