30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

29 yıllık kan davası barışla sona erdi

1979 yılında Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Çukur köyünde 2 kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanmasıyla başlayan kan davası, barışla sona erdi. 29 yıl sonra Manisa'nın Salihli ilçesinde tarafların katılımıyla düzenlenen yemekli dualı buluşma barışla son buldu. 

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Çukur köyünde akraba olan Demirtaş, Demir, Deniz, Kılıç, Yıldız, Alkan ve Kaçmaz aileleri arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle 2 kişi ölmüş, 3 kişi de yaralanmıştı. Bu olaydan sonra başlayan kan davası nedeniyle 7 ailenin fertleri köylerini terk etmek zorunda kaldı. Demir, Demirtaş ve Deniz aileleri Salihli'ye, Kılıç, Yıldız, Alkan ve Kaçmaz aileleri de Adana'nın Yüreğir ilçesine yerleşti. O zamanlar bir kısmı yeni doğan ve bir kısmı da henüz dünyada olmayan 7 ailenin
gençlerinden bazıları üniversite bitirerek kimisi eğitimci, kimisi mühendis, kimisi avukat oldu. Bu gençler, aradan 29 yıl geçen ve yılan hikayesine dönen kan davasını bitirmek için harekete geçti. Gençlerin ısrarı üzerine Diyarbakır'dan Adana'ya, Adana'dan Salihli'ye ve İzmir'e kadar 7 sülalenin fertleri Salihli'de bir araya gelerek barış yemeği düzenledi. Atatürk Mahallesi Ovaküme Evleri'nde bulunan Diyarbakır Taziye Evi'nde 7 sülalenin liderleri konumundaki yaşlılar da devreye girince yaklaşık 500 kişi bir araya geldi. Önce yemin töreni yapıldı. Daha sonra 500 kişi Kur'an-ı Kerimin altından geçerek barış için ant içip birbirleriyle kucaklaştı. 

Demirtaş ve Kılınç ailelerinin bünyesinde yer alan diğer ailelerden Hacı Zahir Şalo ile Hacı Hatip Opçin, yaptıkları açıklamada, "1979 yılında Diyarbakır'ın Hani İlçesine bağlı Çukur köyünde Demirtaş ve Kılınç ailelerinin arasında çocuk yüzünden çıkan bir tartışma ve bu tartışmanın ardından da meydana gelen kavgada 2 kişi ölmüş 3 kişi de yaralanmıştı. 29 yıl süren bu davada her iki aileye de bağlı 7 ailede bu husumetin içerisinde yer aldı. Artık barış sağlandı, mutluyuz" dediler. 

Yemeğe katılan Diyarbakır Hani Merkez Camii İmam Hatibi Osman Narin, iki aile ve bu ailelere bağlı diğer aileler arasında birlik ve beraberliğin sağlanmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, "Kin ve husumetin Kur'an-ı Kerim'de yer almadığını, bu iki aileyle yaptığımız görüşmede sürekli dile getirdik. Sonuçta bu iki aile ve bu aileye bağlı diğer aileler el sıkışarak barışmalarını sağladık" dedi. 

Barış yemeğine Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın yanı sıra AK Parti Salihli İlçe Başkanı Mahmut Börekçigil ve çok sayıda konuk katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 18:02:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?