8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

3.5 trilyonluk tesis çürüyor

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde 1999 yılında yapımına başlanan, bugünkü bedelle 3.5 trilyon harcanan Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Sosyal Tesisi'ne 5 yıldır bir çivi bile çakılmadı. 

Adeta çürümeye terk edilen trilyonluk tesisisin yıpranması nedeniyle yıkımının gündeme gelebileceği öne sürüldü. 

Turgutlu çıkışında E-96 Karayolu üzerinde bulunan 15 bin metrekarelik kapalı alana sahip tesiste 55 oda, havuzlu bar, teras bar, restoran, sauna, solaryum odası bulunuyor. Kaba inşaatı tamamlanan ancak tesisi yapan Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi'nin ödenek yetersizliği yüzünden yaklaşık 5 yıldır atıl durumda kalan tesisin her geçen gün çürümesi ve bir çözüm bulunamayışı esnaf temsilcilerinin tepkilerine neden oldu. Teknik yetkililerden alınan bilgiye göre, tesisin beton değerlerini kaybetme olasılığının bulunduğu ve bir an önce önlem alınması gerektiği öğrenildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili ve Turgutlu Elektrikçiler Odası Başkanı Sabri Toker, "Yıllardır atıl bir durumda kaderine terk edilen sosyal tesis, zamanında esnafa verilen kredilerden kesilen paralarla bu hale getirilmişti. Ancak eser şimdi ortada. Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı sayın Sami Yıldıran'ın şahsi inşaatı böyle çürüseydi gönlü razı olur muydu? Yıllar önce bu paralar düşük faizle esnafımıza dağıtılsaydı daha iyi olmaz mıydı? Ben bir kooperatif üyesi, esnaf temsilsisi ve bir Turgutlulu olarak bu tesisisin çürümesini istemiyorum. Zor durumdaki esnafın sokağa atılacak parası yok. Yetkililerin bir an önce bu ayıbı düzeltmelerini istiyorum. Çözüm üretemeyen yöneticiler, yerini çözüm üretecek kişilere bıraksın" dedi. 

Turgutlu Bakkallar Odası Başkanı Ali Ergüleç de, "Yıllardır atıl durumda bulunan tesisin artık hizmet vermesini istiyoruz, ancak buranın kooperatif imkanlarıyla bitirilmesi imkansız gibi görünüyor. İlçede OSB bitmek üzere, büyük yatırımlar yapılıyor. Böyle bir tesise kısa sürede ihtiyaç duyulacak. Kooperatife yapılan tekliflerin kamuoyuyla paylaşılmasını isterim. Bizleri muhalif olarak görüyorlar, doğruyu söylemek muhaliflikse ben bunu kabul ediyorum" diye konuştu. 

Sosyal tesis inşaatının yapımı sırasında şantiye şef yardımcısı olarak görev yapan Turgutlu Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Mahir Ek ise, inşaat halindeki tesisin doğal hava koşullarına dayanamayarak çürüyeceğini belirterek, "Betonun bir çocuk misali korunması gerekir. Bu korumalar yapılmadığı taktirde şu anki rakamlarla 3.5 trilyon harcanan sosyal tesisin yıkılması da gündeme gelebilir" şeklinde konuştu. 

Esnaf temsilcilerinin tepkileri üzerine gelinen son aşamayla ilgili bilgi veren Turgutlu Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sami Yıldıran, "Kooperatifimize bağlı şirketimizce birtakım çalışmalarımız sürüyor. Yakın bir zamanda açıklama yapacağız. 

İnşaatımızın çürüdüğü, beton değerlerinin kaybolduğu gibi görüşler gerçeği yansıtmıyor. Biz inşaat ruhsatımızı 5 yıl daha yeniledik. Sosyal tesis inşaatımızda belli bir süre imkansızlıklardan dolayı çalışma yapamadığımız doğru, ancak ürettiğimiz çözümlerle burayı kısa sürede faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Mevcut binamızın üzerine bir kat daha ilave etme düşüncemiz bile var" dedi. 

Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan da, inşaatın tamamlanması ve hizmete açılması için Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Sami Yıldıran ile görüşme halinde olduklarını söyledi. 
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 17:31:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?