30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

30 günde Anıtkabir!

Manisa'da ilginç çevre eylemleriyle tanınan öğretmen Cuma Toygar, küresel ısınma ve çevre kirliliğine dikkat çekebilmek amacıyla Manisa'dan Ankara'ya yaya olarak yürüyüşe başladı. Günde 20 km yol katedecek olan Toygar, 30 günde Anıtkabir'e ulaşmayı hedefliyor.


Manisa Necatibey İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmeni olan ve geçen yıl atık pil toplama projesiyle gündeme gelen çevreci öğretmen Cuma Toygar, yürüyüş öncesi Manolya Meydanı'nda basın toplantısı düzenledi. Yürüyüş sırasında ihtiyacı olacak yiyecek ve malzemeleri yerleştirdiği sırt çantası ve elinde "Küresel Isınmayı Durduralım" yazılı pankartla gazetecilerin karşısına çıkan Toygar'a arkadaşları da destek verdi.


Küresel ısınmaya karşı kamuoyunun dikkatini çekebilmek, çevre kirliliğine karşı toplumu bilinçlendirmek amacıyla bu yürüyüşe karar verdiğini belirten Toygar, geceleri benzinlik veya yol kenarında uyuyarak, gündüzleri de yürüyerek günde 20 km mesafe katetmeyi planladığını, seyahatin 30. gününde Ankara Anıtkabir'de olmayı hedeflediğini söyledi. Seyahatiyle ilgili planlarını anlatan Toygar, "Benim de kendi çapımda yapmam gereken, sorumluluklarımı yerine getirmem gereken bir şeyler olduğunu düşündüm. Bu konuda da harekete geçmeyi istedim. Manisa şehir merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinden Akpınar'a ve oradan da Çobanisa köyüne kadar yürüyerek, ilk günü yaklaşık 20 km ile tamamlayacağım. İlk gece merkeze bağlı Çobanisa köyünde yatmayı düşünüyorum. İlk gün kendimi fazla yormak istemiyorum. İkinci gün Turgutlu'ya vararak geceyi de burada geçireceğim. Oradan da Ankara yolunda uygun yerlerde benzin istasyonlarında konaklayacağım, öğle sıcağında yürümeyerek 3 saati dinlenerek geçireceğim" diye konuştu.
Küresel ısınmanın dünyayı tehdit ettiğini, çevre felaketinin gün geçtikçe daha ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Cuma Toygar, "Yeni hastalıklar insanlığı ve doğayı, canlıları tehdit etmektedir. Ormanlarımız hızla yok oluyor, yanıyor, tahrip ediliyor, soluduğumuz oksijen miktarı azalıyor. Denizlerimiz, göllerimiz, nehirlerimiz hızla kirleniyor, toprak hızla çölleşiyor. Bu çevre ve doğa tahribatının ve kirliliğin en büyük suçlusu ise insanın kendisidir. Bilerek veya bilmeyerek herkes elinden geldiği
kadar çevre felaketinin sebebi olmaktadır. Henüz daha vakit varken, dünya iyice çölleşmeden, yeşil örtü yok olmadan, bir avuç mavi gökyüzü ve mavi deniz bitmeden, içecek suyumuz tükenmeden herkes elinden gelen olumlu katkıyı yapmalıdır. Sonumuz kendi atıklarımızdan olmasın. Bindiğimiz dalı kesmeyelim. İşte ben bütün bu sıkıntılara, küresel ısınmaya ve çevre felaketine 'Dur' diyebilmek için, insanları bu konuda haberdar edebilmek için, halen 'Bize bir şey olmaz' ve 'Bana ne' diyenler için 'Koskoca dünyaya bir şey olmaz' diyenler için ve herkesin üzerine düşen önlemleri alması için Manisa'dan Anıtkabir'e kadar sürecek olan yürüyüşümü başlatıyorum" şeklinde konuştu.


Her gittiği ilçenin tabelası önünde önceden hazırladı '1. Gün, 2. Gün ' yazılı kağıtlarla fotoğraf çekineceğini belirten çevre gönüllüsü öğretmen, 30 gün boyunca hangi il, ilçe ve köylere uğradığını tutacağı günlüğe yazacağını söyledi. 46 yaşında, evli ve bir çocuk babası olan Toygar, "Geçen yıl da atık pillerle ilgili olarak etkinliğim vardı. 1 milyon adet atık pil toplama hedefimiz vardı. Ancak 300 bin adet toplayabilmiştik. İnsanlar isteyince harekete geçebiliyorlar. Atık pilleri toplarken ben bunu
gördüm. Manisa'yı yeşil Manisa, çevreci Manisa olarak tanıtmayı planlıyordum. Ancak etkinliğim benden kaynaklanmayan, elimde olmayan nedenlerden dolayı yarım kaldı. Fakat ileriki zamanlarda tekrar atık pillerle ilgili olarak üzerinde çalıştığım projeyi hayata geçireceğim. Profesör Oran Kutan'dan da söz aldım. Bu konuda Guinnes Rekorlar Kitabı'nda özel bir 'Çevre' kategorisi açacaklarının sözünü verdi. Hiç boş durmayacağım. Çevre adına her sene, her cumartesi ve pazar günleri bir güzellik gerçekleştireceğim.


İnşallah bizden sonraki nesli, yetiştirdiğimiz öğrencileri de peşime sürükleyebilirim. Bu güzel yürüyüşlere bir gün onları da katacağıma inanıyorum" dedi.
Toygar, toplantının ardından 30 günlük yürüyüşüne başladı. Caddede yürürken hemşehrilerinin sevgi gösterileriyle karşılanan Torgay, kendisine ilgi gösteren vatandaşlara çevre kirliliğine karşı tedbir alması konusunda uyarılarda bulundu.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 16:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?