30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

357 hane kaçak elektrik kullanıyor

Gediz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (GEDAŞ) tarafından 2008 yılının ilk 6 ayında 117 bin 14 abonede yapılan kaçak elektrik kontrolünde 357 adet kaçak elektrik kullanımı tespit edildi.


Konuyla ilgili açıklama yapan GEDAŞ İl Müdürü Yakup Önder denetimlere sıkı bir şekilde devam ettiklerini söyledi. Önder sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaçak elektrik kullanan tespit edildiğinde şirketin görevli elemanlarınca kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenir, düzenlenen tutanağa bağlı olarak Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 15.maddesine göre kaçak tahakkuku yapılarak ilgilisine tebliğ edilir. İlk defa kaçak kullananlara kendi tarifesinin 12,5 katı, ikinci defa kaçak kullananlara kendi tarifesinin 2 katı uygulanır ve her iki halde de Savcılığa suç duyurusu yapılır. Kaçak elektrik kullanımı 26.09.2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 142’de, Nitelikli Hırsızlık Suçu olarak tanımlanmış, bu suçun işlenmesi halinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunmuştur. Ayrıca, madde 143’de, ‘Bu suçun gece vakti işlenmesi halinde verilecek ceza üçte birine kadar artırılır.’ denilmektedir. Vatandaşın bunları iyi bilmesi gerekir.”dedi.


Kaçak elektrik kullanımının ülke ekonomisine de olumsuz etki yaptığını dile getiren İl Müdürü Önder sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaçak elektrik kullanımı, enerji üretiminde maliyeti artırarak enerji fiyatlarının yükselmesine neden olur. Abonelere; kaliteli, kesintisiz ve ucuz elektriğin dağıtımını zorlaştırır. Kaçak elektrik kullanımı, can ve mal güvenliğini tehlikeye atar, dağıtım şebekesine zarar verir, yasal abonelerin sağlıklı enerji kullanmalarına engel olur. Kaçak elektrik kullanımı ilave bakım-onarım gerektirir. Sonuç olarak, kaçak elektrik kullanımı, bir kesimin sosyal adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı bir biçimde kullandığı elektriğin bedelinin, toplumun tümüne ödetilmesi anlamına gelmektedir ki bu durum, büyük bir kesime yapılan haksızlığı da beraberinde getirmektedir.”


DİKKAT EDİN!
Vatandaşları uyaran GEDAŞ Müdürü Yakup Önder şu hususlara dikkat çekti: “GEDAŞ İl Müdürlüğü ile alakası olmayan şahısları elektrik sayaçlarınıza ve sayaç mühürlerine müdahale ettirmeyiniz. Elektrik sayacınızın mühürleri kopuk ise İl Müdürlüğüne dilekçe ile bildirerek mühürletiniz. Elektrik sayacınızın bozuk veya çalışmıyor olduğunu İl Müdürlüğüne dilekçe ile bildirerek değişmesini sağlayınız. GEDAŞ İl Müdürlüğünden geldiğini söyleyen kişilerden mutlaka kimlik talep ediniz. GEDAŞ İl Müdürlüğünce mahallinde elden tahsilat yapılmamaktadır. Elden kimseye para vermeyiniz. Fatura ödeme merkezi aracılık hizmetleri adını kullanarak, tahsilat yapan bürolara ödeme yapmayınız. Aksi halde ileride doğabilecek mağduriyetinizden GEDAŞ İl Müdürlüğü sorumlu olmayacaktır. GEDAŞ İl Müdürlüğü elemanı olmayan ve ellerinde sahte evrakla dolaşan, para talep eden kişileri Cumhuriyet Savcılıklarına ve GEDAŞ İl Müdürlüğüne bildiriniz. Ödemelerinizi sadece faturanızda belirtilen tahsilat veznelerine ve anlaşmalı bankalara yapınız. Sayacınızın okunamadığı zamanlarda bağlı bulunduğunuz işletme müdürlüğünün tahakkuk şefliğine müracaat ederek sayaç bilgilerini bildiriniz ve fatura çıkartınız. Kendi adınıza abone olunuz. Zira elektriği kullanan kişinin sözleşmeyi üzerine yaptırması hukuki bir zorunluluktur. Mülk sahibi iseniz ve mülkünüzü kiraya veriyorsanız elektrik sözleşmesinin kiracınızın üzerine yapılmasını sağlayınız. Aksi takdirde doğacak borçlardan siz sorumlu tutulacaksınız.”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 16:35:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kemal yapincak IP: 89.244.251.xxx Tarih : 24.08.2008 15:09:45

ben vatandas olarak kanunlara uyuyorsam buna benim komsumda uymak sorunda kimse kimsenin hakkina tecavüz etmemeli sayet uyaniklik yapiyorsa en avir cezaya carptirilmali ben ALMANYADA yasiyorum hani derlerya bunlar GEVUR diye ALMANYADAgecekondu yok ELEKTIRIK calmayok RÜSVETyok BURADA INSAN INSANA saygili hakkini yemiyor bunlari anlatmamin sebebi TÜRKIYE ISLAM ÜLKESI DE ONDAN MERAK EDIYORUM KIM MÜSLÜMAN KIM GEVUR DIYE