7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

4 ton mesir macunu saçıldı

472. Uluslararası Mesir Festivali kapsamında kortej yürüyüşü ve geleneksel mesir macunu saçım töreni yapıldı.Saçım törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Festival kortej yürüyüşü ve geleneksel mesir saçım töreninden önce Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz'ü ziyaret eden Bakan Günay, Uluslararası Manisa Mesir Festivali'nin bu yıl 472. kez gerçekleştirildiğini, Kırkpınar güreşleriyle birlikte Türkiye'nin en köklü organizasyonlarından olan festivali dünyaya tanıtma yönünde çalışma yapıldığını belirtti.

Bu kapsamda Manisa Mesir Festivali'nin UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmesi için çalışma yürütüldüğünü kaydeden Günay, “Bu yıl ya da gelecek yıl bu şenliğin adını UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne yazdırmış olacağız” dedi.

Bakan Günay, turizmde Akdeniz'de elde edilen başarıları Ege'ye yaymaya çalıştıklarını, Manisa ve ilçelerindeki müze zenginliğini artırmayı planladıklarını, bu kapsamda Manisa'ya da yeni bir müze kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Günay, ziyaretten sonra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Vali Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa milletvekilleri ve diğer protokol üyeleriyle Manisa Valiliği'nin önünden halka mesir saçılan Sultan Camisi'ne kadar düzenlenen kortej yürüyüşüne katıldı.

Sultan Camisi'nde mesir saçımı öncesi düzenlenen törende vatandaşlara hitap eden Günay, Manisa halkının bu geleneğe sahip çıkmasının önemine dikkati çekerek, Manisa toprağından gelerek padişahlık ve şehzadelik yapmış tüm ecdadın ruhunun şad olduğunu ifade etti.

Törende, şehzadelik dönemlerini Manisa'da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanun Sultan Süleyman'ı canlandıran oyuncular, temsil ettikleri padişahlar olarak yaşamlarını anlattı. Canlandırmada, Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan'ı canlandıran oyuncu Hülya Koçyiğit, Kenan Işık'ın canlandırdığı mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.

Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın kendisine şifa olan mesir macununun Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurduğu, “İsterim ki dünya var oldukça, her senenin nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla” sözleriyle başladı.

Merkez Efendi'yi canlandıran Kenan Işık, platformdan ilk mesir macunlarını bu sözlerin ardından protokol üyeleriyle birlikte saçtı. Törende, daha önce dualarla karılan ve paketlenen 4 ton mesir macunu, Hafsa Sultan'ın buyruğu üzerine 472. kez Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından halka saçıldı. Saçım sırasında yaşanan izdiham nedeniyle baygınlık geçirenler oldu. Bazı vatandaşlar, travma ve düşük tansiyon şikayetiyle alanda hazır bekletilen sağlık birimlerine başvurdu.

Öte yandan, festivalin “onur konuğu” ülkesi olan KKTC'nin başbakanı İrsen Küçük, festival kapsamında düzenlenen KKTC Gecesi'ne katıldıktan sonra
kentten ayrıldığı için mesir saçım töreninde yer alamadı.

Mesirin tarihçesi

Manisa'da 472 yıldır şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle:
“Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın nevruzun kutlandığı 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Festivali doğar. Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.

Mesir macununun yapımında, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu kullanılıyor. Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, bu macundan tüketenleri o yıl yılan sokmayacağına, mesir macunu yiyen genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.

 

AA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2012 Pazar 16:06:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?