4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

465. Mesir coşkusu

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden sonra Manisa’nın en eski geleneği olan Mesir Şenlikleri’nin 465.’si, Nevruz Bayramı ile birlikte aynı gün kutlanmaya başladı.

1522 yılında Yavuz Sultan Selim’in eşi Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’ı iyileştirmek için ilk kez Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharattan yaptığı şifalı mesir macunu, bir kez daha dualarla karıldı.

Kutlamalar sabah saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Törene Manisa Valisi Orhan Işın, Belediye Başkanı Bülent Kar, vali yardımcıları, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra konuşma yapan Belediye Başkanı Bülent Kar, Manisa’nın kentsel kimliğinin en önemli yerinde bulunan mesirin, yüzyıllardır süregelen ve bugüne ulaşan tarihi bir gelenek olduğunu ifade etti.

Mesirin Manisa için önemine dikkat çeken Başkan Kar, şunları söyledi:

"Manisa ve mesir adı artık birbiriyle özdeşleşmiştir. Mesirin başkenti Manisa’dır. Bu özdeşleşmenin şu veya bu şekilde farklı yönlere çekilerek birbirinden ayrılmasına yönelik en küçük bir teşebbüse kesinlikle müsaade etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Yüzyıllardır verilen emeklerle bugünlere getirilen bu gelenek, bugüne kadar olduğu gibi yarın da Manisalılar’ın olacaktır. Bunun tartışmaya açılmasını bile hoşgörüyle karşılayamayız."
Vali Orhan Işın, tarihi Sultan Camii Bimarhanesi’nde Hekimbaşı Merkez Efendi tarafından, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ı iyileştirmek için hazırlanan şifalı mesir macununun, 465 yıldır süren Mesir Şenlikleri geleneğini ortaya çıkardığını belirterek, "Manisa’nın tanıtımı açısından çok önemli bir yeri olan Mesir Şenlikleri, aynı zamanda ilimiz ekonomisine ciddi katkıda bulunacak potansiyele sahiptir. Bu yıldan itibaren Mesir Şenlikleri tarihi kimliğine uygun olarak, Türk dünyasında baharın gelişini müjdeleyen, birlik ve beraberliği, insan ve doğa sevgisini, hoşgörü ve yardımlaşma duygularını pekiştiren Nevruz Bayramı ile başlayarak kutlanacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Hükümet Konağı önünde kutlamalara geçildi. Gökkuşağı Çocukevi’nin öğrencilerinin oluşturduğu minik Kafkas ekibinin gösterileri büyük ilgi gördü.

Protokolü ve vatandaşları güldüren minikler daha sonra kortej yürüyüşünde en önde yer aldı. Manisa Belediyesi bünyesinde kurulan Türkiye’nin en büyük mehter takımının gösterileri eşliğinde yapılan kortej yürüyüşünde, temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri, Manisa’dan tahta çıkan aralarında Fatih Sultan Mehmet’in de bulunduğu temsili şehzadeler vatandaşlardan büyük alkış topladı.

Yürüyüş Saruhan Parkı’nda son buldu. Burada Nevruz ateşi için önceden hazırlanan odunlar küçük izciler ve protokol tarafından tutuşturuldu. Protokol daha sonra örste demir dövdü.

Daha sonra mesir karma töreninin yapılacağı Sultan Camii bahçesinde bimarhaneye geçildi. Özel harekat timlerinin güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen mesir karma törenine katılım yoğun oldu. Ney dinletimi ve Kur-an’ı Kerim’in okunmasının ardından Müftü Namık Hisar’ın okuduğu dualarla birilikte temsili Merkez Efendi tarafından önceden hazırlanmış 41 çeşit baharat dev kazana atılarak mesir macunu karılmaya başlandı. Vali, belediye başkanı ve diğer protokol üyeleri sırayla mesir macununu kardı.

Bu arada Sultan Camii külliyesinde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 463 yıl önceki buluşu olan şifalı mesir macununda şu baharatlar yer alıyor:

Karanfil, yenibahar, zencefil, galanga, karabiber, kırımtartar, kişniş, havlican, kebabe, Hindistan cevizi, anason, hıyarşenbe, sakız, safran, ud-ül kahar, çöpçini, hardal, portakal kabuğu, tarçın, mirsafi, iksir, çivit, meyanbalı, kalemi barit, tiryak, sarı halile, kara halile, raziyane, kimyon, zerdeçöp, tarçın çiçeği, hindistan çiçeği, çörek otu, darı fülfül, ravent, limontozu, kakule, sinameki, vanilya, topalak ve şeker.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 15:11:46
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 16:59:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?