30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

468. Uluslararası Mesir Festivali

Nevruz Bayramı ile aynı gün kutlanan Manisa 468. Uluslararası Mesir Festivali, temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Merkez Efendi'nin katıldığı mesir macunu karma töreniyle başladı. 

Kutlamalarda ilk önce sabah saat 09:30'da Cumhuriyet Alanı'nda tören düzenlendi. Törene Vali Refik Arslan Öztürk, Belediye Başkanı Bülent Kar, CBÜ Rektörü Prof.Dr. Semra Öncü, Emniyet Müdürü Adem Aydemir, oda başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, komşu ülkelerden yabancı konuklar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından kutlamalara Sultan Parkı'nda devam edildi. Protokolün yaktığı nevruz ateşinin üzerinden ilk olarak Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse atladı. Daha sonra vatandaşlar tek tek ateşin üzerinden atlayarak Nevruz'u kutladı. Daha sonra platformun üzerine yerleştirilen kazanın ateşi yakılarak karma için hazırlık yapıldı. Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Belediye Başkanı Bülent Kar birer konuşma yaptı. Başkan Kar, 468 yıl önce Merkez Efendi'nin yaptığı mesirin Hafsa Sultan'a şifa olduğunu ve bugün mesirin Manisa'nın simgesi haline geldiğini ifade etti. Kar, binlerce insanı kendiliğinden bir araya getiren, halkımıza bir bayram havası yaşatan mesirin, sosyal, kültürel ve ekonomik yönden çağdaş boyutlara yükseltirken tarihi misyonunu da zedelemeden yüzyıllarca yaşatmak için bütün kurumlarla büyük bir gayret içerisinde olduklarını söyledi.
 
Konuşmaların ardından 41 çeşit baharat temsili Merkez Efendi ve protokol üyeleri tarafından dibekte dövüldükten sonra kazanın içine atıldı. Vali Refik Arslan Öztürk, Belediye Başkanı Bülent Kar, CBÜ Rektörü Prof.Dr. Semra Öncü ve diğer protokol üyeleri özel çubuklarla kazan içinde kaynayan mesir macununu kardı. Bu sırada ilahiler okundu, dualar edildi. 

468 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın hastalığına şifa olan mesir macunu 23 Mart günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka saçılacak. Mesir, 468 yıl önce Sultan Camii Külliyesi'nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından bulundu. 

Şifalı mesir macununda şu baharatlar yer alıyor: "Karanfil, yenibahar, zencefil, galanga, karabiber, kırımtartar, kişniş, havlican, kebabe, Hindistan cevizi, anason, hıyarşenbe, sakız, safran, ud-ül kahar, çöpçini, hardal, portakal kabuğu, tarçın, mirsafi, iksir, çivit, meyanbalı, kalemi barit, tiryak, sarı halile, kara halile, raziyane, kimyon, zerdeçöp, tarçın çiçeği, hindistan çiçeği, çörek otu, darı fülfül, ravent, limontozu, kakule, sinameki, vanilya, topalak ve şeker."

.
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 15:00:53
Güncelleme :21 Mart 2008 Cuma 15:04:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SİBE IP: 78.189.18.xxx Tarih : 26.03.2008 11:26:54

mesir şenliklerini kaçırdığım için üzülüyorm bir manisalı olarak balıkesirden takip ediyorum bir MANİSA'lı olarak gurur duyuyorum.