30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

600 yıllık Kırkağaç kavunu tescillendi

Orta Asya'dan 1300'lerin sonu, 1400'lerin başında tohumu getirtilerek, Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde toprakla buluşturulan Kırkağaç kavunu, coğrafi işaret olarak tescillendi.

Kırkağaç Kaymakamı Aykut Pekmez, Kırkağaç kavununun ülkede tanınan bir tarım ürünü olduğunu belirterek, Ege Üniversitesi ile yapılan çalışmalar sonucunda Kırkağaç kavununun artık coğrafi işaret olarak tescillendiğini söyledi.

Pekmez, bundan sonra Kırkağaç'ta yetişen kavunların, marka altında satılacağını, bu amblemi ve özellikleri taşımayan kavunların satışını yapanlar hakkında yasal başvuruda bulunma hakları doğduğunu ifade etti.Kırkağaç Belediye Başkanı Rıza Kayadipli de, Kırkağaç topraklarında ilçenin kurulduğu yıllardan itibaren geçen 600 yıllık süreç içinde kavun yetiştirildiğini belirtti.

Kayadipli, TPE'den birkaç gün içinde onay yazısı beklediklerini dile getirerek, kavunun pazarlanması için ülkemizde ve dünyada tanıtım çalışmalarının süreceğini vurguladı.Kayadipli, "Mayıs ayında Kırkağaç kavunu diye Türkiye'nin her yerinde satılan kavunlar, bundan sonra bu isim altında satılamayacak, haksız olarak Kırkağaç kavununun ismi lekelenmeyecektir. Bu da üreticimize, müstahsilimize, ilçemize maddi girdi sağlayacaktır.

TOPRAKLA TEMAS ETMEMELİ
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz da Kırkağaç kavununa özgü depolamanın çok önemli olduğunu, ürünün toprağından gelen özellikleri bulunduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:"Kırkağaç'ta 10 bin dekara yakın alanda 20-25 bin ton arasında depolanacak kavun üretiliyor. Kırkağaç'a özgü depolama durumu çok önemli.Eylülden itibaren başlanan depolamada, kavunun toprakla temas etmemesi gerekiyor.Bir de sisin depoya girmemesi sağlanıyor. Kavun duvara bile değmemelidir. Kuruağaca sarılarak asılıyor. Bu şekilde Kırkağaç kavununun mart ayı sonuna kadarbesin değerinden hiçbir kaybı olmuyor."dedi.

AA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 17:13:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?