30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

8. Geleneksel Kiraz Festivali

Manisa'nın Selendi ilçesinde bu yıl 8.'si düzenlenen Pınarkar Köyü Geleneksel Kiraz Festivali renkli görüntülere sahne oldu.


İlçeye bağlı Pınarlar köyü Şehit Savcı Ethem Ekim İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen festival, saygı duruşu İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Öğrencilerin halk oyunları oynadığı festivale İlçe Kaymakamı Abdul Hamit Karaca, İlçe Jandarma Komutanı Ayhan Binkaya, Belediye Başkanı Mürsel Uçan, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, daire müdürleri, komşu ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi partilerin yöneticileri ve ilçe halkı katıldı. Burada konuşma yapan İlçe Tarım Müdürü Taşkın Dilik, Selendi'de ilk olarak 1997 yılında 25 bin ağaçla başlanan kiraz üretiminde bugün 500 bin ağaca ulaşıldığını belirterek, "İlçemiz genel olarak yüzde 70'i dağlık, yüzde 30'u düz arazi olmak üzere kıraç bir yapıya sahiptir. Bu özelliği bakımından ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçemizin en önemli su kaynağı Selendi Çayı'dır ve sulu tarım yönünden katkısı çok azdır. Arazilerinin yüzde 2'si ancak sulanabilmektedir. Tarımı genellikle buğday, arpa, tütün, nohut, haşhaş ve meyve üretimine dayalıdır. İlçemizde 24 bin dekar alanda meyvecilik yapılmaktadır. Bunun da 12 bin 250 dekarla en büyük alanı kiraz olmak üzere, 5 bin dekar alanda ceviz, 2 bin 5 dekar alanda antep fıstığı, bin 500 dekar alanda da badem ve geriye kalan yaklaşık 4 bin dekar alanda da zeytin, vişne, elma, armut, şeftali, nar, kayısı ve diğer meyvelerin üretimi yapılmaktadır. Meyve veren yaştaki 150 bin ağaçtan toplam 3 bin ton kiraz üretimi yapılmaktadır." dedi.
Pınarlar Köyü Muhtarı Bekir Sağdıç da konuşmasında, düzenledikleri festival ile yöredeki üreticileri kiraz üretimine teşvik etmek olduğunu söyledi. Sağdıç ayrıca, tütüne alternatif olarak üretilen kirazda, yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 20 azalma olduğunu açıkladı.


Daha ronra kiraz yarışması gerçekleştirildi. 46 üreticinin katıldığı yaşmada 5 kişilik jüri hayeti, en iyi kirazı seçmekte zorlandı. Yapışlan değerlendirme sonucu Pınarlar köyünden H. İbrahim Özel 487 puanla birinci, Hasan Kaçar 486 puanla ikinci ve Yusuf Kayırmaz 476 puanla üçüncü oldu. Dereceye giren üreticiler, altın ödüllerini protokol üyelerinin ellerinden aldı.


Ödül töreninin ardından TRT İzmir Radyosu sanatçılarından Ali Tunç ve Selcan Kökçen Şahin Türk birer konser verdi. İlçe halkı ve davetliler söylenen türkülere eşlik ederek eğlenceli saatler geçirdiler. Bu arada binlerce kişiye etli pilav ve ayran ikramı yapıldı.

..
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 13:08:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?