5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

84 yaşında okuma yazma öğreniyor

Demirci ilçesinde yaşayan 84 yaşındaki Fatma Ülker, ilerlemiş yaşına rağmen okuma yazma kursuna katıldı.

Demirci Kaymakamlığı ile Halk Eğitim Merkezi tarafından Atatürk İlköğretim Okulu'nda açılan kursa kendi isteğiyle katılan dört çocuk annesi Fatma Ülker, okuma yazma ile bazı matematik işlemlerini öğreniyor.

Çocukluk yıllarında okumayı çok isteyen fakat maddi imkansızlıklardan dolayı okuyamayan Fatma Ülker, "O zamanlar maddi imkanlarımız iyi olmadığı için okuyamadım. Ancak 80 yaşıma gelsem bile bir gün okumayı öğreneceğim' demiştim. Kaymakamımız Yalçın Sezgin sağolsunlar muhtarlara talimat vermiş. Mahallenizde bir tek okuma yazma bilmeyen kalmasın demiş. Bir gün evimin kapısını çaldı. Mahallemizin muhtarı okuma yazma bilip bilmediğimi sordu. Bende hayır bilmiyorum. Ama öğrenmek istiyorum dedim. Mahalle muhtarımızda adımı listeye yazdı. 15 günden beri kursa katılıyorum" dedi.

Kursta eğitim almaya yeni başlamasına karşın alfabenin tüm harflerini öğrendiğini, hecelemeye başladığını ifade eden Ülker, şunları söyledi: "Adımı soyadımı yazabiliyorum. Atatürk yazabiliyorum, annemin, babamın, çocuklarımın, torunlarımın isimlerini yazabiliyorum. Toplama ve çıkarma işlemini öğrendim. Hedefim bu kursta okuma yazmayı tam ve eksiksiz öğrenmek."

OKUMANIN YAŞI OLMAZ

Eskiden gazetelerin sadece fotoğraflarına bakabildiğini dile getiren Fatma Ülker, 2005 yılında kaybettiği eşinin ölümüyle yalnız yaşadığını ve zamanlarının çoğunu gazetelerde resimlere bakarak geçirdiğini ama şimdi gazetelerde yazılanları da okumaya başladığını söyledi. Okuma yazma bilmeyen herkesi okuma yazmayı öğrenmeye davet eden Fatma Ülker, "Okumak çok güzel bir şey. Okumanın yaşı olmaz, utanması olmaz. Zaman hiç geç değil, bence tam zamanı" dedi.

Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü İsmail Hakkı Gül de kursa katılan 14 öğrenciden en yaşlısının Fatma Ülker olduğunu belirterek, Fatma ninenin okuma yazma aşkı ve şevki, başta ben olmak üzere öğretmeni ve sınıftaki kursiyerlere büyük moral oluyor. Kursiyerler onu bu yaşında okula geldiği için örnek alıyorlar" diye konuştu.

Fatma ninenin tüm kursiyerlerden önce yerini aldığını anlatan sınıf öğretmeni Mustafa Ertürk de, şunları söyledi: "İlk günler o kadar heyecanlıydı ki kalem tutarken elleri titriyordu. Şimdi kaleme ve yazıya eli alıştı. Harfleri, hecelemeyi, toplama ve çıkarmayı öğrendi."

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2010 Cuma 16:08:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?