30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

86 ev yıkımdan kurtuldu

Manisa'nın Sarıgöl ilçesine bağlı köylerde, İmar Yasası'na aykırı olduğu gerekçesiyle iki kattan fazla olması nedeniyle yıkımına karar verilen 86 evle ilgili ev sahiplerinin Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı dava köylü lehine sonuçlandı.


İki yıl önce Sarıgöl'e bağlı köylerde 3194 Sayılı İmar Yasası gereği tespit edilen 2 kat üzeri evler için sahiplerine önce para cezası verilmiş ardından da yıkım kararı alınmıştı. Ev sahiplerinin konuyu Manisa İdare Mahkemesi'ne taşıması üzerine görülen davalar sonuçlanmaya başladı. Mahkeme, her dava için yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Davaların sonuçlarının gelmeye başladığını belirten Avukat Akgün Eskici, çok sayıda müvekkiline mahkeme kararlarının ulaştığını belirterek, "Sarıgöl ilçesinin köylerinde iki kat üzeri evler için önce para cezası ardından da yıkım kararı gelince vatandaşlar Manisa İdare Mahkemesi'ne itiraz davaları açtı. Davaların birçoğu ara kararla yürütmeyi durdurma kararı verdi" dedi. Eskici, sözlerini şöyle sürdürdü: "3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 32. maddesinde ruhsat alınmadan yapılan yapıların yasal müeyyidesi düzenlenmiştir. Ancak, aynı maddenin başlangıç cümlesinde 'Bu kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılan yapılar hariç' denilmekte ve plansız alanlar yönetmeliğinin 57. maddesinde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konutların ruhsat ve yapı kullanma iznine tabi olmadığını hüküm altına almıştır. Sonuç olarak İmar Kanunu'nun 32. maddesi düzenleme gereği yıkım kararının hukuka aykırı olduğunu düşünerek Manisa İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve istemli iptal davası açtık.
Manisa İdare Mahkemesi'nce verilen ara kararla ilk aşamada yürütmeyi durdurma kararı vermiştir."

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 17:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?