30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

'9 yıllık zorunlu eğitim mahsurlu'

Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen Salihli Temsilciliği, anasınıfların ilköğretime dahil edilerek zorunlu eğitimin 9 yıla çıkarılacak olmasının neden olacağı sıkıntılara dikkat çekerek bu uygulamaya geçilmeden önce fiziki alt yapının sağlamlaştırılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Konu hakkında basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Salihli Temsilcisi Yasin Uğurtay, “İlköğretimde zorunlu eğitimin 9 yıla çıkarılması öğrenciler arasındaki yaş farkını artıracak ve minik öğrenciler için bu durum ciddi tehlikeler doğuracaktır. 6 ile 14 yaş arasındaki çocuklar aynı tuvalet, kantin ve oyun alanı kullanacak ve bu durumda da küçük yaştaki öğrenciler ezilecektir. Ortak kullanım alanlarının ayrılması çocukların ruh ve beden sağlığı açısından daha doğru olacaktır. Uzmanlar, zorunlu eğitimin 9 yıla çıkmadan önce gerekli fiziki şartların hazırlanmasını ve güvenlik tedbirlerine riayet edilmesini istemektedir. Aksi takdirde büyük bir tehlike doğacağını ifade eden uzmanlar, 'Küçük çocuklar ortak kullanım alanlarında, özellikle davranış bozukluğu olan ergenler tarafından fiziksel,duygusal ve cinsel tacize uğruyor. Minikler, argo konuşmaları, küfürleri, el-kol hareketlerini, öpüşen bir ergeni model alabiliyor.' şeklinde görüş bildiriyor. Yine uzmanlar anasınıflarının kesinlikle ilköğretimden ayrı tutulması gerektiğini savunuyor. Bu yapılamazsa bile ortak kullanım alanları; teneffüs, oyun alanı ve yemek saatlerinin farklı olması gerektiğini belirtiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2007'de yayınladığı 'şiddet' raporuna göre, yılda 2 bin 474 yaralama olayının meydana geldiği okullarda 9 ölümlü vaka yaşandı." dedi.
Önerilerde bulunan Uğurtay, "Minikler korunmalı, 6-7-8 yaş grubu için mutlaka ayrı tuvalet olmalı, anasınıfı için ayrı oyun alanı oluşturulmalı, anasınıfı ve 1-2-3. sınıf öğrencileri, 4-5-6-7-8. sınıflardan ayrı bahçeyi kullanmalı, teneffüs ve yemek saatleri farklı olmalı, mümkünse anasınıfı ile 1-2-3 ve 4-5 ile 6-7-8. sınıflar 4 grup halinde değişik mekanlarda eğitim görmeli, 7. sınıf öğretmenleri öğrencilerini kontrol etmeli.” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 15:35:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?