4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

AB proje atölyeleri Ege turuna başladı

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri Programı başlığı altında organize edilen “Bölgesel Kalkınmada Yenilikçi Proje Arayışları” konulu toplantı Ege Bölgesi’nde ilk olarak Manisa’da yapıldı.

Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri Programı başlığı altında 2005 yılından bu yana devam eden toplantıların bu yıl yapılacak olan Ege turu Manisa’da başladı. Manisa Valiliği, ESİAD Ege Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından Manisa Valiliği AB Koordinasyon Birimi, Manisa Belediyesi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile düzenlenen toplantı Büyük Saruhan Otel’de yapıldı. 2 gün sürecek olan toplantının ilk bölümünde 2008 yılı çalışmalarında kent ekonomisi hakkında oluşturulan fikirlerin değerlendirilmesi yapıldı.

Eğitim Programının 2005 yılından bu yana sürdürüldüğünü belirten “Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri” Program Koordinatörü Arzu Amirak, “Beşinci yılına giren program, AB hibe fonlarından yararlanılabilecek projeler üretme boyutuna ulaştı. Hedefimiz teoriden pratiğe giden, uygulamaya dönüşebilecek proje fikirlerinin oluşması. Bu yüzden bu yıl projenin tanımını ‘Projem, Bölgem İçin!” söylemiyle yapıyoruz” dedi.

Ege Bölgesi illerinin tamamında uygulanacak olan programda bu yıl önceliği Manisa’nın aldığını aktaran ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer ise şunları söyledi: “Manisa'da başlattığımız ve Ege'nin 8 ilinde daha tekrarlayacağımız 2 günlük programla Avrupa Birliği fon fırsatlarıyla yenilikçi fikirleri buluşturmak istiyoruz. Amacımız, AB üyelik sürecinde bölge illerimizin fonlardan yararlanma konusunda farkındalıklarını artırmak ve fırsatlardan haberdar ederek, illerin kalkınması için yenilikçi proje fikirlerinin ortaya çıkmasını ve uygulamalı oturumlarla projelendirilmesini teşvik etmek. Bunu Ege Bölgesi için büyük önem taşıyan, önümüzdeki yıllarda yeni fırsatları beraberinde getirecek Tarım ve Kırsal Kalkınma alanına odaklanarak gerçekleştireceğiz."

Manisa Valisi Celalettin Güvenç ise toplantı için Manisa’nın seçilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Güvenç, “Bu toplantı ilimizde AB projeleri için çalışan değerli arkadaşlarımın ufkunu açacaktır. AB projelerinin bize kattığı en önemli şey, fizibilite ve rehabilite kavramının artık tabana da yalmış olmasıdır. Performans ölçümü ve maliyet analizinin köy muhtarlıklarına kadar yayılmış olması sevindiricidir. Mesela bölgemizde damla sulama sistemine geçilmesi bunun en güzel örneğidir. Bu sistem bölgemizde çok önemli faydalar sağlamıştır” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yaşar Uysal ise Türkiye’de tarımda çalışan kişi sayısının her geçen gün azaldığını, bu durumun çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Yapılan araştırmalara hatırlatan Yaşar Uysal, “10 yıl sonra Türkiye’de üretim yapacak insan bulamayabiliriz. İspanya bu sorunu yaşadı. Köylerdeki yaş ortalaması hızla yükseliyor. Köyler emeklilerin yaşadığı yerler haline geldi. Bu durumun önüne geçmek, üretimin devamını sağlamak için kırsal nüfusun yeniden ele alınması gerektiği inancındayım. Ayrıca Türkiye’de acilen arazi planlaması yapılmalıdır.”dedi.

Toplantıda Vali Yardımcısı Kadri Canan geçmişten bugüne Manisa’daki kalkınma çalışmaları ve projeler sunum yaptı.  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi AB Ekonomik ve Teknik İlişkiler Şube Müdürü Dr. Ayşegül Akın ise AB tarım mevzuatı müzakere süreci ve sektöre yansımaları konusunda bir konuşma yaptı.

İl kalkınmasında kullanabilir fon ve destekler hakkında da Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) Tarım ve Balıkçılık Daire Başkanı Fatma Can Sağlık, katılımcılara bilgiler verdi.

Birinci günün ilk oturumunda, 2008 yılı çalışmalarında kent ekonomisi hakkında oluşturulan fikirlerin değerlendirilmesi yapıldı. Çalışmanın ikinci gününde “AB projelerinin nasıl geliştirilip hazırlanacağına ilişkin bilgilendirme” oturumunun ardından proje fikri geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek. Atölye çalışmaları, ulaşılan sonuçların il yöneticilerinin de katılımıyla değerlendirileceği özel oturum ile sona erecek.

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 15:14:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?