3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

AB'ye hibe kredi için beş başvuru

Manisa’da 2008 yılında kurulan Katılımcı Kırsal Kalkınma Derneği (3K-DER), Avrupa Birliği’nden çeşitli alanlarla ilgili hazırlanan beş ayrı proje için hibe kredi talebinde bulundu.

Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Yuntdağlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yunt-Der) ve Köy-Koop Manisa Birliği’nin bir araya gelerek oluşturduğu “Ortak Çalışma Grubu” kısa sürede önemli işlere imza attı. Dernek Başkanı Gediz Acar, derneği oluşturan sivil toplum örgütleriyle birlikte 5 adet proje hazırlayarak, hibe kredi için AB’ye başvuruda bulunduk” dedi.

Derneğin amaçlarından söz eden Başkan Gediz Acar, “Ülkemizde genel sosyo -ekonomik, sosyal ve kültürel sorunların boyutları kırsal alanlarda bir takım olumsuzlukların nedeni olduğu bilinen bir gerçektir. Bu sorunlar nedeniyle yaşanan göçler özellikle sosyo-ekonomik ve sosyal yaşamdaki sorunların boyutlarını daha da büyütmektedir. Bunun sonucu olarak bir takım tedbirlerin alınmasına zaruret hasıl olmuş, özellikle AB uyum sürecinde bu sorunların tespiti ve bunlara kalıcı çözümler bulunabilmesi için ülkemizde “kırsal kalkınma konusu” gündeme gelmiştir. Bu süreçte AB koşullarına uymak için değil, ülkenin gereksinimleri için çeşitli politikalar geliştirilmiştir. Bu kapsamda kırsal kesimin genel durumu irdelenirken salt sosyo-ekonomik değil diğer oysal yaşam ve sosyo kültürel özellikleri ile de birçok problemin mevcut olduğu görülmüş ve bu haliyle de kırsal kesimin problemleri çok karmaşık bir hal almıştır. Katılımcı Kırsal Kalkınma Derneği (3K-DER) olarak ülkenin bu problemlerine az da olsa katkımızın olması için Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Yunt-Der ve Köy-Koop olarak bir araya gelerek “Ortak Çalışma Grubu” oluşturduk” dedi.

İlk aşamada Japon Büyükelçiliği’ne iki proje verdiklerini hatırlatan Başkan Gediz Acar, “1.nci proje, Yuntdağı kırsal kesiminde yaşayan kırsal kesim kadını ve gençlerine yönelik meslek edinme ve el becerisi geliştirme kursu düzenlenmesi için bir Merkezin düzenlenmesi konusunda ve 104.000 dolarlık bir projedir. Kadının ekonomik yönden güçlendirilmesi, bunun yanında kişilik kapasitesinin artırılması için çeşitli eğitimlerden yararlandırılması gerekir. Bu nedenle Yuntdağı kırsalı kadınının meslek edinmesi ve el becerilerini geliştirmek için bu merkezde çalışılacaktır” dedi.

Yunt-Der tarafından hazırlanan Yuntdağı’nda “Yaşlılar Yurdu ve Rehabilitasyon Merkezi” projesinden de bahseden Gediz Acar, “Yuntdağı Derneği Başkanı Bülent Özyolcu ile Temmuz 2009’da projeyi Elçiliğe verdik. Bu proje hayata geçtiğinde bölgedeki önemli merkezlerden birisi olacak. Bilindiği gibi Yuntdağı’nda mevcut 61 köy ve 2 beldede büyük ölçüde göç yaşanmış ve yörede önemli sayıda yaşlı nüfus kalmış ve hemen hemen bu yaşlılar yalnız yaşamaktadırlar. Dünün gençleri olan bugünün büyüklerini birer pasif kişi değil misafir olarak düşünüp onlara yardım edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz” diye konuştu.

Katılımcı Kırsal Kalkınma Derneği’nin en önemli üyelerinden birisi olan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği de hayvansal atıklardan biyogaz elde etme projesiyle AB’ye başvurdu. Birlik Müdürü İsmail Daban, projenin titiz bir şekilde hazırlandığını, hibe kredinin çıkması durumunda örnek bir projeye imza atacaklarını söyledi.

Katılımcı Kırsal Kalkınma Derneği, iklim değişiklikleri ve biyodizel elde edilmesi sonucunda gelir artıcı faaliyetler ile Biyolojik çeşitlilik ve ekoturizm projeleriyle de AB’nin kapsını hibe kredi için çaldı. Kredilere yakın bir tarihte cevap geleceği bildirildi.

Öte yandan dernek yönetimi Vali Yardımcısı Dr.Kadri Canan’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 16:21:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?