30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Ahmetli'ye arıtma tesisi kuruldu

Manisa'nın Ahmetli ilçesinde bütçesi 2.7 milyon YTL olan belediye, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla bütçesi kadar bir kaynağı kredi olarak temin ederek ilçeye arıtma tesisi kazandırdı. 

Belediye ve sanayi tesislerinin arıtma tesisleri yapımlarını mercek altına alan Gediz Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Toplumsal Kalkınma Vakfı (GEMA) yöneticileri, Ahmetli ilçesinde incelemelerde bulundu. İncelemeyle ilgili açıkalma yapan GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “Barajlardan su verilmediği için ve yağmur da olmadığından Gediz suyunun büyük kısmı şehirlerin kanalizasyon atıklarından oluşmaktadır. Bu sularla ova sulaması son derece sakıncalıdır. Toprağa kalıcı zararlar verebileceği gibi, o arazilerden alınan ürünler de besin zinciri yoluyla çok büyük tehlikeler oluşturabilir.” dedi. 

Ahmetli Belediye Başkanı Cemal Sözüer'i makamında ziyaret eden GEMA yetkilileri daha sonra birlikte belediyenin yaptırdığı arıtma tesisini incelediler. Burada heyete teknik bilgi veren İnşaat Mühendisi Hasan Gökçen, 10 dönüm arazi üzerine kurulan tesisin saatte 100 metre küp atık suyu arıtacağını belirterek, "Tesis 40 bin nüfusluk bölgenin atık sularını temizleme kapasitesine sahip. Atığın en az yüzde 89'u arıtılacak. Arıtılan sular Gediz'e verilecek ama istenirse tarımsal sulamaya da yönlendirilebilecektir. Ayroca günde 250 kg. çok kaliteli gübre elde edilecektir." dedi. 

Tesisin tamamlandığını, önümüzdeki gğnlerde belediyeye teslim edileceğini açıklayan Gökçen, arıtma tesisinin bir benzerinin de Gölmarmara'da yapıldığını sözlerine ekledi. 

Ahmetli Belediye Başkanı Cemal Sözüer ise, “Ovamız bizim her şeyimiz. O yüzden biz ovamızı temiz tutmak zorundayız. Bizim çevreye yapacağımız hizmet, insana hizmet anlayışımızın bir ürünüdür. Bizim belediyecilik anlayışımızda önce para kazanmak yoktur. Para her zaman her şekilde kazanılabilir ama doğayı tekrar geri kazanamayız. Bizim belediye olarak yıllık bütçemiz, 2.7 milyon YTL.dir. Bu tesis de 2.7 milyon YTL yaptırılmıştır. Arıtma tesisinin bedelinin tamamını İller Bankası karşılamaktadır. Bizden 10 yıl boyunca bedeli kesilecektir. Biz arıtma tesisinin ilk öncelikli yapılması gerekli hizmetlerden gördüğümüz için, yıllık bütçemiz kadar bir yatırımla bu tesisi yapmaya karar verdik. Şu an Gediz'i en az kirleten ilçe olmamıza rağmen, biz tesisi yapmakla doğru ve örnek bir iş yaptığımızı söyleyebilirim.” dedi. 

Tesisin işletme maliyeti ne olursa olsun sürekli çalıştırılacağını kaydeden Başkan Sözüer, bununla gurur duyacaklarını ifade etti. 

Ahmetli Belediye Başkanı Cemal Sözüer'e teşekkür eden GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, "Belediye başkanımıza çevreye duyarlı belediyecilik anlayışının ürünü olarak bu tesisi yaptırdığı için çok teşekkür ediyoruz. Salihli, Sarıgöl'de de arıtma tesisleri yapım aşamasındadır. Biz Gediz'i kirleten bütün belediyeler ve sanayi tesislerinin arıtma tesisi yapmaları konusunda takipçisi olacağımız gibi, yapımı kadar önemli olan çalıştırılıp çalıştırılmadıklarını da takip edeceğiz. Gediz nehrimiz ve ovamız bizim en büyük değerimiz. Kim olursa olsun artık Gediz'i kirletmesine izin vermeyeceğiz. Bütün ilçelerde denetçi örgütlenmesini de tamamladık. Kirliliğe dur demezsek, hele bu susuzluk dönemlerinden sonra Gediz'i tamamen kaybederiz.” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 16:28:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?