30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Akhisar'da tarih gün yüzüne çıkıyor

TÜBİTAK'ın desteğiyle Manisa'nın Akhisar ilçesinde bir yıldır devam eden tarihsel kazı çalışmaları kapsamında, ilçede Neolitik çağdan itibaren binlerce yıldır insanların iskan ettiği belgelendi.

Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Akdeniz başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, arkeologlar Emre Erdan, Umut Bilen ve Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerinden oluşan bir ekibin de katılımıyla geçtiğimiz yıl başlayan "Prehistorik ve Protohistorik Çağlarda Manisa ve Çevresi" başlıklı yüzey araştırmasının 2008 yılı çalışmaları sürüyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan izinle Kastamonu Müzesi Müdürlüğü'nden Antropolog İsmail Çoban'ın denetiminde devam eden çalışmalarla ilgili Doç. Dr. Engin Akdeniz bilgiler verdi.

Akdeniz, "Akhisar ve yakın çevresinde bu yıl devam edilen araştırmalarda Çağlak Kale yakınlarında yer alan Kazımçeşme mevkiinde yapılan incelemelerde Neolitik döneme tarihlenen seramik parçaları toplanmıştır. Geçtiğimiz yıl Akhisar çevresinde saptanan pek çok yerleşim yerine bir yenisi olarak eklenen bu merkez de göstermektedir ki; Akhisar, bugün olduğu gibi prehistorik çağlarda da gerek stratejik konumu gerekse doğal kaynaklara yakınlığı ve doğasıyla Neolitik çağdan itibaren binlerce yıldır iskan edilmektedir. Yörede arkeolojik çalışmaların yanı sıra eski göl ve akarsu yataklarına yönelik jeomorfolojik çalışmalara da ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Çalışmalarına geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Manisa Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Karakurt, Güneşli, Kula ve özellikle Akhisar Belediyesi'nin katkılarının devam ettiğinin altını çizen Doç Dr. Akdeniz, "Araştırmalarımızın başarıya ulaşmasında TÜBİTAK'tan sonraki en büyük pay Akhisar Belediyesi'ne aittir. Tarihi ve kültürel bilinci en üst seviyede olan Manisa halkının desteği, ziyaret edilen köylerde ekip üyelerine gösterilen sevgi ve misafirperverlik de projenin başarısında son derece etkili olmuştur. Ayrıca Manisa İl Genel Meclisi üyesi Kefayettin Öz geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok konuda ekibe büyük katkılar sağlamıştır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 17:53:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?