30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

AKP'ye tepki dinmiyor

Manisa'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Beden Eğitimi Yüksekokulu (BESYO) öğrencilerinin sergiledikleri gösteride giydiği kıyafetleri eleştiren Belediye Başkanı AKP'li Bülent Kar'a tepkiler dinmiyor. 

Açıklamanın AKP'ye ilişkin kapatma davasının iddianamesine konulabileceği ileri sürülürken, sivil toplum örgütleri de AKP'yi ‘namus bekçiliği yapmak’ ve gelecek yılki törenler için ‘mahalle baskısı oluşturmakla’ suçladı.

Türk Kadınlar Birliği Manisa Şube Başkanı Tülin Turbil, Başkan Bülent Kar'ın açıklamalarının TCK'nın 125'inci maddesi ile Anayasa'nın eşitlik ve laiklik ilkelerine aykırılık teşkil ettiğini ileri sürdü. Açıklamanın Anayasa'nın 10'uncu maddesinde yer alan kadın- erkek eşitliğine de aykırı olduğunu savunan Turbil, “Bu nedenle BESYO’lu öğrenciler ve velileri kendilerine hakaret sebebiyle dava açabilirler. Bu açıklama kadınlarımıza yönelik aşağılama içermektedir” dedi.

Turbil, Başkan Kar'ın bu açıklamalarının AKP'ye ilişkin kapatma davasının iddianesinde de yer alabileceğini belirtirken, “Biz şeriat devleti değil, laik bir devletiz. Yapılan açıklama çok vahimdir, cinsiyet ayrımcılığını da körüklemektedir. Olayları yakından takip edeceğiz. Üyelerimiz ile konuyu ele alıp dava açılıp açılmayacağına karar vereceğiz” diye konuştu. Turbil, ayrıca gelecek yılki 19 Mayıs törenlerinde öğrencilere baskı yapılıp yapılmadığını yakından takip etmek amacıyla çalışma yürüteceklerini söyledi.

NAMUS BEKÇİLİĞİ YAPMAYIN

Bu arada, Başkan Bülent Kar'ın açıklamalarının ardından Manisa Barosu, Türk Kadınlar Birliği, Anadolu Hacı Bektaşi Kültür Vakfı, Makine Mühendisleri Odası, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Emekli- Sen, Genç-Sen, Tarım ORKAM- SEN ve Eğitim-Sen Şubeleri ortak bir tepki gösterdi. Örgütler adına açıklamayı Eğitim- Sen Manisa Şubesi Kadın Kolları Sekreteri Melek Varol yaptı. “Kimse kadınlarımıza namus bekçiliği yapmasın” diyen Varol, şunları söyledi:

“AKP'liler o kıyafetlerin üniversite öğrencisine yakışmadığını, hoş olmayan görüntülerin oluştuğunu öne sürmektedirler. Belediye Başkanı, Milli Eğitim Müdürüyle görüştüğünü bundan sonraki kutlamalarda böyle görüntülerin bir daha yaşanmayacağını sandığını belirtmiştir. Sayın AKP milletvekilleri ve Belediye Başkanı; 85 yıldır bu ülkede 19 Mayıs’lar böyle kutlanıyor. 1952'de Van 19 Mayıs gösterileri ve diğer illerdeki gösterilerde giyilen kıyafetlerin nasıl olduğu birçok arşivden edinilebilir. AKP onlardan da mı rahatsızdır? Eğer rahatsızsa nasıl bir 19 Mayıs hayal etmektedirler? AKP neden üniversiteli kızların kıyafetleriyle bu kadar ilgilidir? Hangi özgürlük? Türbanda özgürlükleri savunanlar 2008’de neden eteğin boyuyla bu kadar ilgilidirler? Öğrencilerin kıyafetlerinin, eteklerinin boyu veya uygun olup olmadığı AKP'li milletvekillerinin ve belediye başkanının işi değildir.”

MAHALLE BASKISI OLUŞTURUYORLAR

Varol, AKP'nin gelecek yıllarda törenlerde giyilecek kıyafetler için ‘mahalle baskısı’ oluşturmaya çalıştığını ileri sürerken, “Gençlerimizi ahlaka aykırı davranmış gibi damgalamaya hakları yoktur. Spor, uluslararası arenada kuralları olan sosyal ve toplumsal bir olaydır. Sporun kendine özgü kuralları vardır. Bir step gösterisinde uluslararası kurallara göre giyim tarzı vardır. Eşofmanla ya da buna benzer giysilerle step yapmak estetik açıdan doğru değildir, sporun doğasına da aykırıdır. Esas sorgulanması gereken eleştirenlerin kafalarındaki erotik düşünceleri açığa çıkaran görüşleridir. Bu sorgulamanın devamında voleybolcular, yüzücüler ve tenisçilerin kıyafetlerinin sorgulanması sözkonusu olacaktır. Manisa 19 Mayıs gösterileri yerel ve ulusal basında örnek gösterilerek takdirle karşılanırken, Manisa AKP milletvekilleri ve Belediye Başkanı tarafından eleştirilmeleri düşündürücü ve çarpıcıdır. Bu şekilde yapay ayırımlar ve gündemler oluşturmaya çalışmak güvensizlik ve kaos yaratmaktan başka bir şeye hizmet etmeyecektir. Her zaman olduğu gibi bugün de kadınlarımız namusunu kendisi koruyabilir. Hiç kimse onların adına namus koruyuculuğuna kalkışmasın” diye konuştu.

Kıyafetleri beğenmemişti

Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, üniversite öğrencilerinin 19 Mayıs törenlerinde giydiği kıyafetler konusunda, tepkisini dile getirmişti. Gösterilerden sonra Ankara'ya gittiğini, Manisa AKP Milletvekilleri Bülent Arınç ve Hüseyin Tanrıverdi ile görüştüğünü aktaran Kar, “CBÜ'lü öğrencilerin kıyafetlerinin Ankara'da huzursuzluk yarattığını gördük. Ulusal gazetelerde çıkan fotoğraflarda görülen kıyafetler Ankara'da gerçekten huzursuzluk yaratmış. Step gösterisinde böyle kıyafetlerin uygun olmadığı söylendi. Biz bu konuda programı yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile görüştük. Önümüzdeki yılki kutlamalarda bu tatsızlığın yaşanmayacağını sanıyoruz. Öğrencilerin kıyafetleriyle bu kadar ön plana çıkmamız ve gündeme bu şekilde gelmemiz hoş olmadı” demişti. Manisa AKP Milletvekilleri Bülent Arınç ve Hüseyin Tanrıverdi ise Bülent Kar ile öğrencilerin kıyafetleri konusunu konuşmadıklarını açıklamıştı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2008 Pazar 18:05:45
Güncelleme :25 Mayıs 2008 Pazar 19:13:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?