30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

'Anlaşma yoksa grev var'

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, Manisa'dan işverenlere seslenerek, anlaşma sağlanmaması durumunda grev kararı alacaklarını söyledi.


Genel Başkan Mustafa Özbek, Türk Metal Sendikası önünde kalabalık bir işçi topluluğu tarafından karşılandı. Mehter takımının marşları eşliğinde başkan Özbek'e uzun süre tezahüratlar yapan işçiler genel başkanları için bir de kurban kestiler. Sendika toplantı salonunda işçilerin de katımıyla bir toplantı düzenlendi. Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı Hüseyin Özben ve sendika genel merkezinden yetkililerin de hazır bulunduğu toplantıda bir süre önce yönetim kurulu üyeleri istifa ettiği için başkanlık görevi sona eren eski Başkan Mehmet Ali Özaltın ile ilgili Denetim Kurulu raporu okundu. Ciddi suçlamaların yer aldığı raporla ilgili yasal sürecin başladığı bildirildi. Daha sonra Genel Merkez tarafından atanan Manisa Şube Başkanı Hüseyin Özben kısa bir konuşma yaparak sözü Genel Başkan Mustafa Öbek'e bıraktı.

DÜNYA KARMA EKONOMİYE DÖNÜYOR
Amerika'da patlak veren krizin etkilerinin henüz Türkiye'de görülmediğini dile getiren Mustafa Özbek, şöyle konuştu:


"5 trilyon dolarlık desteğe rağmen ABD'nin bu krizi atlatacağı görüşü hiçbir ülkede hakim değil. Çünkü Amerika mazlum milletlerin ahını almıştır. ABD liberal sistemden, serbest piyasa ekonomisinden karma ekonomik sisteme dönüyor. Artık dünya karma ekonomik sisteme dönüyor. Bankalara yardım yapıyorlar. Türkiye de büyük Atatürk'ün kurduğu sistemi arıyoruz. Yani karma ekonomi sistemi. Onun 1923-1938 yılları arasında yaptığı tesislerin tamamı özelleştirme adı altında satıldı. Bugün ülkemizin elinde satacağı hiçbir şey kalmadı. Satarsa artık bizleri satacak"

"OBAMA GELSE NE OLACAK?"
ABD Başkanlığı'na seçilen Obama ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özbek, "Obama bir süredir Türkiye'de tartışılıyor. Obama gelse ne olacak? Amerika'nın politikası mı değişecek? Pentagon'nun politikası mı değişecek? Yok. Bizim gibi değil onlar. Onlar devlet. Geliyor, seçiliyor, Pentagon ne derse onu yapıp, gidiyor. Bizde meydan boş şimdilik. Bu hükümet istediğini alıyor, istediğini satıyor. Bakalım bundan sonra ne olacak. Dışa bağımlı politika demek bir ülkenin mahvolması demektir. Özellikle çalışanları. Şimdi ABD Obama'yla çirkin yüzüne makyaj yapıyor. Ama o makyaj ne kadar tutacak? Amerika kılık değiştirerek, emperyalist görünümünden, sömürücü görünümünden, kan emici görünümünden sıyrılarak, Obama'yla, bir yüz cilasıyla yeniden dünyanın önüne çıkmak istiyor. Obama ne diyor? Avrasya'ya önem vereceğiz. Biz Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1990 yılından itibaren Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Konfederasyonunu kurduk, 17-19 yıldır Türkiye'de bas bas bağırıyoruz; 21.yüzyılın ekonomik kalbi Avrasya coğrafyasıdır. Allah aşkına ey hükümet edenler, ey siyasiler; Avrasya'ya yönelin. Bakın orada 5 tane Türk cumhuriyeti var. 350 milyonluk bir Türklük dünyası var. O bölgedeki yeraltı kaynakları en büyük bağıştır, bahşiştir" dedi.


İş adamlarının kriz lafını duyar duymaz ilk iş olarak işçi çıkardığından yakınan Mustafa Özbek sözlerini şöyle sürdürdü: "Küresel krizin daha rüzgarı gelmeden, kriz daha 'bismillah' demeden işverenler, 'battık, göçtük gittik' diyor. Buradan sesleniyorum işverenlerimize; Her kriz lafı çıktığında sizin aklınıza işçi çıkarmadan başka bir şey gelmiyor mu? İşçi çıkarma lafı işverenin ağzına yakışmıyor. Gelin oturup konuşalım. Konuşarak aşarız bu krizi. Eğer partnersek oturup konuşacağız. Sıkıntıları işverenle işçi, el ele vererek aşacağız. Sanayiyi ileriye taşımak işçiler olarak bizim namus borcumuz. İşçiye de iş güvencesi vererek işçiyi ileriye taşımak işverenin namus borcudur. Kriz daha gelmedi. 2001 krizini nasıl atlatmış isek bu gelecek krizi de kimse işinden olmadan, işçinin sofrasına kan doğranmadan atlatacağız"

BİZİ SUSTURMAK İSTİYORLAR
"Türk Metal sendikasıyla uğraşanlar bizi susturmak için uğraşıyor" diyen Başkan Özbek, "Sendikaların adı yok, sislindi. Türkiye'de acizane biz konuşuyoruz. Bizi susturmak istiyorlar. Yahu iktidarlar tahammülü olur. Ana muhalefet partilerini bıraktılar, siyasi iktidar bizimle uğraşıyor. Ama susmayacağız. Oturun bir özeleştiri yapın. Hata üstüne hata yapıyorsunuz. Kimse konuşmazsa bu rejimin adı ne olur? Diktatörlük olur. Demokrasiyi mi kaldırmak istiyorsunuz? Sendikalar demokrasinin öz kaynağıdır, özüdür. Sendikacılığın olmadığı ülkelerde demokrasiden bahsetmek mümkün değil. Bırakın sendikalar konuşsun. O eleştiriden feyiz alın. Bizim kavgamız budur. İşçinin ekmek kavgasıdır. İşçinin ekmeğine yapılan saldırılara eğer biz göğüs germezsek namerdiz" diye konuştu.

"GREVE GİDERİZ"
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Sendika arasında 12 Ağustos 2008 günü başlatılan müzakere sürecine de değinen Başkan Özbek, gerekirse greve gideceklerini söyledi. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'na seslenen Özbek, "Önümüze elinizde mendille gelmeyin arkadaş. Gerçeklerle gelin oturun. İşçi hakkına göz dikerek değil. Biz işçinin hakkına düşen payı istiyoruz. Hakça pay. Bu sözleşme döneminde uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Zannederim bu ayın 24'ünde 25'inde resmi arabulucunun raporu gelecek. O tarihe kadar anlaşamasak grev kararı alacağız. İşverenler duysun bunu. Kurban bayramı öncesi size bir toplu iş sözleşmesi müjdesi vermek istiyoruz. Bunu bu Cuma günü MESS ile oturup onlara da ileteceğiz. Arkadaş; oturup konuşalım. Samimiyseniz, makulde buluşalım. İşçimize de b Amerika kılık değiştiir bayram sevinci yadiştirerek, emperyalist görünümünden, sömürşatalım" dedi.


Türkiye'de sendikacığını sigortasının Türk Metal Sendikası olduğuna dikkat çeken Özbek, "Ey işverenler; masa başında işçiyi memnun edecek bir toplu iş sözleşmesinin altına imza atmazsanız vallahi sigortayı attırırız. Ey patronlar, yanlış anlamayın. Yani teklif ettiğiniz 4.15 değil, işçiyi memnun edecek bir toplu iş sözleşmesi istiyoruz. MESS hala yüzde 100 olan sözleşmeleri yüzde 75'e düşürmeye çalışıyor. Yazıklar olsun size. Biz bunu kesinlikle reddediyoruz. Böyle bir geriye dönüş yok. Bize kara leke olacak hiçbir maddeyi sözleşmeye koydurtmayız. Biz işçinin aldığı ikramiyenin 4'den 3.99'a dahi indirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Biz istiyoruz ki ay başı gelince sokak değiştirmesin işçi. Bu insanlar size kazanç sağlıyor. İnşallah en kısa zamanda işçiyi memnun edecek toplu iş sözleşmesini imzalayacağız" diyerek konuşmasını tamamladı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 18:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?