5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Anne karnında stent takıldı

ANNE KARNINDA STENT TAKILAN BEBEK DÜNYAYA GELDİ

Manisa'da, henüz anne karnındayken idrar yollarına stent takılan erkek bebek erken doğum sonucu 7.5 aylık olarak dünyaya geldi.

Uşak'ın Eşme ilçesinde yaşayan Hatice- Ramazan Ok çifti, ilk bebeklerini 10 haftalıkken anne karnında kaybetti. Hatice Ok, ikinci kez hamile kaldı. Hamileliğin 18. haftasında, Eşme Devlet Hastanesi'nde yapılan kontrolde bebeğin karnının büyüdüğü fark edilerek Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan kontrolde, anne karnındaki bebeğin idrar kesesinden mesaneye giden yolun etle kapanması sonucu idrarını anne karnına atamadığı (Posterior üretral valv)

teşhisi konuldu. Erkek bebeklerde 5-6 binde bir görülen ve anne karnındaki sıvı oluşumunu önleyen bu sorunun giderilmesi için doktorlar bebeğin anne karnında ameliyatına karar verdi.

CBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu ve ekibi, anneyi lokal anestezi ile uyuşturduktan sonra bebeğin karnında biriken idrarı bir boruyla boşalttı. Bebeğin idrarını yapabilmesi için küçük bir de stent takıldı.

Hastanın Uşak'tan CBÜ'ye sevk edildiğini belirten Dr. Koyuncu, şöyle konuştu: "Biz yaptığımız incelemede idrar kesesinin hemen altında, idrar yolunun başlangıç noktasında bir et olduğunu saptadık ve bu etin bebeğin idrar yapmasına engel olduğunu tespit ettik. Dış dünyada olduğu gibi rahim içerisindeki dünyada da bütün bebekler ve büyükler idrarlarını yapmak zorundadır, yapmadığı takdirde biriken idrar böbrekleri yok eder. Bizim yaptığımız işlem rahim içerisinde bulunan 4 buçuk aylık bebeğe stent koyarak

idrarın drenajını sağladık ve böbreğin kötü anlamda etkilenmesini önledik. Yaklaşık 5 hafta sonra 22. gebelik haftasında bebeğin eliyle bu stenti çıkardığını gördük." Tekrar bir stent daha taktıklarını anlatan Prof.Dr. Koyuncu, şunları söyledi: "Bu taktığımız stent 31. haftaya kadar gitti. 31. haftada bebeğinde gelişmesine bağlı olarak stent yer değiştirdi bebeğinde eliyle oynaması sonucu stent işlevini yapamaz duruma geldi. Bu durumda ya 3. kez stent koyacaktık veya bebeği doğurtup dış ortamda gelişmesini

takip edecektik. Gerekli organ maturasyonun olgunlaşmasını sağlayarak doğum kararı verdik ve 32. gebelik haftasında 1 kilo 830 gram ağırlığında bir erkek bebek dünyaya geldi."

Prof.Dr. Koyuncu, bebeğin ventilatöre girmesine ihtiyaç duyulmadan küvözde kontrol altında tutulduğunu ifade ederek, "Bu tür gebelikler daha önce sonlandırılıyordu veya anne karnında bu bebekler kaybediliyordu. Şu an canlı doğurtmak söz konusu. İnşallah bundan sonraki bakımlada bu bebek hayata tutunacak normal bir birey olarak hayatta yerlerini alacak" dedi.

Türkiye'de daha önceden bu konuda bir kaç ameliyatın yapıldığını belirten Koyuncu, sözlerine şöyle devam etti: "Hepsi çok erken dönemde olan olgulardı. Tahmin ediyorum bu artık ülkemizde belirli merkezlerde de yapılır. Bu ameliyatlar daha uygulanabilir hale gelecek. Şu an anne sağlıklı bir durumda, önemli bir problemi yok. Bebekle ilgili takip devam ediyor, sonuçta yeni doğandır her zaman için risk vardır. Ancak, takiplere devam ediliyor."

ANNE KARNINDA STENT TAKILAN BEBEK DÜNYAYA GELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2011 Çarşamba 18:04:00
Güncelleme :19 Ocak 2011 Çarşamba 18:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?