4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Arınç, MOBESE'yi hizmete açtı

Manisa Emniyet Müdürlüğü-Türk Telekom işbirliğiyle kurulun Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) sisteminin açılışını Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç yaptı.

Yaklaşık 2,5 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda Manisa'da MOBESE sistemi resmen faaliyete geçti.

Manisa Emniyet Müdürlüğü eski hizmet binasında açılış töreni düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi'nin saatler öncesinden trafiğe kapatıldığı törene Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, Vali Celalettin Güvenç, Ak Parti Manisa Milletvekilleri Mehmet Çerçi, İsmail Bilen, Recai Berber, Türk Telekom İl Müdürü Resul Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Azmi Açıkdil, eski Belediye Başkanı Bülent Kar ve çok sayıda davetli katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Emniyet Müdürü Adem Aydemir, 2,5 yıllık emeğin karşılığını almanın sevincini yaşadıklarını söyledi. MOBESE'nin Manisa'nın asayiş ve trafik hizmetleri için çok önemli olduğuna dikkat çeken Aydemir şunları söyledi:  "İlimizde suç ve suçlularla mücadelemizde çeşitli tedbirler almaktayız. Güvenli ve yaşanabilir bir Manisa için olağanüstü gayret sarf etmekteyiz. Ancak, baş döndürücü hızla, sürekli gelişen teknoloji, yeni suç türlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Günümüzde teknolojiye paralel hızda değişen suç yöntemlerinin geldiği seviye düşünülürse; mevcut klasik polisiye yöntemlerle tam bir başarı elde etmek hem çok zor, hem de fazlasıyla zaman ve iş gücü kaybına neden olmaktadır. 'Delilden suçluya gitme'
prensibini ilke edinen Polis Teşkilatımızın, üst düzey teknolojileri takip etme ve suçla mücadelede kullanma zorunluluğu, günümüz şartlarında kaçınılmaz bir gerçek haline gelmiştir. Bu amaçla tasarladığımız, kamuoyunda bilinen adıyla MOBESE Manisa'mızda kurulmuştur."

Manisa Akıllı Görüntü İzleme Merkezi (MAGİM) projesi hakkında da bilgi veren Adem Aydemir, "MAGİM projesi aslında projeler topluluğudur. Bünyesinde birçok alt projeler içermektedir. Araç Takip Sistemi bu projelerin ilkidir. Araç takip sistemi müdürlüğümüz araçlarının, sayısal harita üzerinden izlenmesini ve yönlendirilmesini sağlamaktadır. Bu sistem kapsamında halen 121 aracımızın hız ve konum bilgilerini alarak anlık olarak izlemekteyiz. Böylece ekiplerimizin olay mahallerine daha süratli ve etkin olarak erişimini sağlamaktayız. Süreç içerisinde, sitemin önemli bileşenlerinden olan şehir izleme ve plaka tanıma sistemi için, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 500.000 TL, Manisa Belediyesi'nden 300.000 TL ve Manisa İl Özel İdaresi'nden 500.000 TL olmak üzere toplam 1.300.000 TL kaynak ayrılması sağlanmıştır. 2009 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden de 550.000 TL ek ödenek alınmıştır" dedi.

MAGİM Projesinin kablolu iletişim yöntemi ile hayata geçirildiğini hatırlatan Atdemir, "İhaleyi 1.680.000 TL'ye Türk Telekom almıştır. Hazırlanan sistemde şehrimizin giriş ve çıkışlarında bulunan 5 kavşakta, 18 adet kamera ile plaka tanıma sistemi kurulmuştur. Böylece, 24 saat boyunca bu noktalardan geçen her araç plakasının, Emniyet Genel Müdürlüğü POLNET veri tabanından otomatik olarak sorgulanması ve içlerinden çalıntı ya da herhangi bir suçta kullanılmış olanların, ilimiz dahilinde iken tespit edilmesi mümkün hale gelmiştir. Yine ilimizin 38 önemli noktasında 41 adet izleme kamerası kurulmuştur. Hareketli olan şehir izleme kameraları kurulu bulunduğu bölgeyi sürekli tarayacak ve MAGİM'e 24 saat canlı görüntü aktaracaktır."diye konuştu.

Aydemir, sistemin günlük asayiş olaylarının takibinin yanında, toplumsal olaylar, yangın, sağlık, tabii afet gibi durumlar için de önem teşkil ettiğini belirterek, Kırmızı Işık İhlali Tespit Projesi ve Hız Tespit Projesi için de çalışmalar başladığını hatırlattı.  Daha sonra Vali Celalettin Güvenç kısa bir konuşma yaparak, sistemin hayırlı olması dileğinde bulundu.

Son olarak kürsüye Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç geldi. MOBESE sisteminin çok faydalı olacağına inandığını dile getiren Bülent Arınç, "Halkımızın canı, malı, ırzı, namusu, güvenliği çok önemli. Polisimiz bu görevi birinci vazife olarak yapıyorlar. Biz emniyetimizden ve mensuplarından çok memnunuz. Onlarla iftihar ediyoruz."dedi.

Özellikle şehir içi asayişin sağlanmasında emniyet müdürlerine çok önemli görevler düştüğünü vurgulayan Arınç sözlerini şöyle sürdürdü:  "Biz Manisa'da huzurlu bir kentte yaşıyoruz. Son 50 yılı bilen birisi olarak güvenlik sistemimizin son yıllarda modern hale geldiğini söylemeliyim. MOBESE de bunlardan bir tanesidir. Hem caydırıcı bir görevi vardır. Hem de suç işlendikten sonra olayın aydınlatılmasında, suçlu veya suçluların takibinde bu kamera görüntüleri çok önemli yer tutmaktadır."

Konuşmaların ardından MOBESE sisteminin kurulmasında emeği geçen Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, Vali Celalettin Güvenç ve Türk Telekom İl Müdürü Resul Aydın'a plaket verildi. Daha sonra Emniyet Müdürlüğü ek hizmet 7. ve en üst katında kurulan muharebe merkezinin açılışı yapıldı.

22 personelin görev yaptığı birimi gezen Başbakan Yardımcısı Arınç, Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin verdiği bilgileri dikkatle dinledi. Törende uygulamalı olarak kamera sistemine yakalanan ve çalıntı olduğu belirlenen bir aracın emniyet görevlileri tarafından nasıl durdurularak kontrol edildiği canlı olarak gösterildi. Ayrıca deneme amacıyla boş bir alana bırakılan şüpheli paketin sistem tarafından tanındıktan sonra devreye giren uyarı sistemi katılımcılara gösterildi.  Arınç ve beraberindekiler daha sonra aynı birim içindeki araç takip sistemini de incelediler.

Törenin tamamlanmasının ardından Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, tören mangasını selamladıktan sonra Manisa'dan ayrılarak Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 23:19:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?