30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Arınç, tesis açılışı için Manisa'da

TBMM 22. Dönem Başkanı Bülent Arınç, ülke ekonomisi için sanayi kadar çevre bilincinin de önemli olduğunu söyledi.


Manisa Deri Sanayicileri Yapı Kooperatifi'nin 15 milyon YTL yatırımla yüzde 15'i Alman yüzde 85'i Türk teknoloji kullanılarak yapılan arıtma tesisi, TBMM 22. Dönem Başkanı Bülent Arınç'ın da katıldığı törenle açıldı.


Tesislerde düzenlenen törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, TBMM 22. Dönem Başkanı Bülent Arınç, Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar, Manisa Milletvekilleri, oda ve borsa başkanları ve bölgede faaliyet gösteren sanayiciler katıldı. Törende yaptığı konuşmada, sanayi ve çevre kirliliğine değinen Bülent Arınç, çevre bilincine sahip tesisin insan hayatı, yaşam standardı açısından önem taşıdığına değinerek ülke ekonomisi için sanayi kadar çevre bilincinin de önem taşıdığını söyledi.

Deri sektöründeki üretim atıklarının çevreye büyük zarar verdiğine işaret eden Arınç, şöyle konuştu: "Manisalı dericiler arıtma tesisiyle birlikte çevre bilinciyle üretim yapacaklar ve dünyamızın temizlenmesine katkıda bulunacaklar. Çevre konusunda eğitimi, sürekli denetimi ve müeyyideyi uygulamalı, işbirliği; belediye, sanayi ve mülki amirlerle birlikte yürütülmelidir. Önemli bir sorunu ortadan kaldıran dericileri kutluyor hayırlı olmasını diliyorum."


Manisa Valisi Celalettin Güvenç ise, evsel ve sanayi atıklarıyla yıllardır kirlenen Gediz Nehri'nin bölge tarımı açısından önem taşıdığını, bu tür arıtmaların yapılmasının zorunlu olduğu görüşünü ifade etti. Çevreyle barışık olmayan tesislerin denetimine daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Güvenç, arıtma tesisi kullanan ile kullanmayan sanayici arasında haksız bir rekabeti de önleyecek bu denetimin hem sektörler hem de ülke ekonomisi için önemli olduğunu anlattı. Güvenç, bu tür tesislerin yaşatılması, giderlerinin azaltılması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Çevre Bakanlığının desteklemesi hem sanayi için hem çevre için yararlı olacağını söyledi.


Manisa Deri Sanayicileri Yapı Kooperatifi Başkanı Ali Çiçek, çevre açısından önemli bir sorunu ortadan kaldırmış olmalarından dolayı mutlu olduklarını belirterek katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Kooperatif Müdürü Feyzullah Uçak ise, Sanayi Bakanlığı'nın yüzde 60 kredi desteği ile tamamlanan arıtma tesisinin sanayicinin de büyük özverisiyle hayata geçirildiğini belirterek şöyle konuştu: "Yılda 20 bin metreküp katı atık depolama yerlerimiz bulunuyor arıtmamızda. Bu tesisi üç yıl gibi kısa sürede
bitirdik. Arıtmamızdan çıkan suyu tarım sulamasında ve içme suyu olarak gönül rahatlığı ile kullanabiliriz." Arıtmaya katkıda bulunan kişi ve kurumlara birer plaket verildi. 18 bin 750 bin metrekarelik alana kurulan günde 6 bin metreküp arıtma kapasitesiyle 35 deri sanayisinin 3 bin metreküplük deri imalatından kaynaklanan kimyasal atıkları arıtılacağı tesiste, evsel ve endüstriyel nitelikteki atık suların arıtılacağı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 18:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?