4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Ata'nın Turgutlu’ya gelişi kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Turgutlu’ya ilk gelişinin 86.yıldönümü yapılan çeşitli etkinliklerle yağmur altında kutlandı.

26 Ocak 1923 yılında Turgutlu’ya gelen ve tren garında vatandaşlarla konuşan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçeye gelişinin 86.yıldönümü törenle kutlandı. Törene Turgutlu Kaymakamı Sadettin Kalkan, Garnizon Komutanı Nazif İzgi, Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Togay, Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan, İlçe Emniyet Müdürü Nesim Gezer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ölmez, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ali Tezcan, daire amirleri, okul müdürleri ve bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.

Kutlama programı yağmur altında gerçekleştirildi. Saat 10.00’da 50. Yıl Alanı’nda Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Belediye Başkalığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin çelenk sunma töreni yapıldı. Kutlama Programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Turgutlu Lisesi Tarih Öğretmeni Bahri Şenler yaptı. Şenler: “Turgutlu 29 Mayıs 1919 tarihinden 7 Eylül 1922 tarihine kadar Yunan işgali altında kalmıştır. Turgutlu Mondros mütarekesinin 7. maddesi gerekçe gösterilerek Yunan 5. Alayı tarafından 29 Mayıs 1919 tarihinde işgal edilmiştir. Yerel güçler savunmaya geçmişler fakat başarılı olamamışlardır. 30 Ağustos’da kazanılan büyük zaferin ardından Yunan ordusu Türk topraklarını terk etmeye başlamışlar fakat giderken de her yerde olduğu gibi Turgutlu’ya da büyük zarar vermişlerdir. Atatürk 7 Eylül 1922’de Turgutlu’dan geçmiş 4 ay sonra Ocak ayında Turgutlu’ya tekrar gelmiştir. 26 Ocak 1923’de özel trenle Salihli’den Turgutlu’ya gelen Atatürk’ü istasyonda tüm Turgutlu halkı karşılamıştır. Başkomutan burada coşkulu kalabalığa yaptığı konuşmasında; ‘Biliyoruz ki büyük sefaletler ve felaketler geçirdiniz. Evleriniz yakıldı, hemşerilerinizden birçoğu şehit edildi. Fakat bu cenk sizin için, heyetimiz için bir uyanma ve uyanıklık olmuştur. Biz bu uyanışla çalışırsak artık o kara günlerin tekrarına imkan olmaz.’demiştir. Büyük Önder Atatürk’ü saygı ve özlemle anıyoruz.” dedi.

Katılımın oldukça az olduğu etkinlik sırasında yağan yağmur nedeniyle alandakiler şemsiyelerini açmak zorunda kaldılar.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 15:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?