30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Atık yağlara dikkat

Manisa'nın Salihli İlçesinde İl Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Salihli Belediyesi tarafından düzenlenen seminerde “Atık Bitkisel Yağların Zararları ve Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” hakkında lokanta, restoran ve yemek fabrikaları sahipleri bilgilendirildi.

Salihli Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Mühendisi Gülcan Karaserçe, Salihli Belediyesi Çevre Mühendisi Yeliz Mercan ile ilçede faaliyet gösteren lokanta, restaurant, lokanta ve yemek fabrikalarının sahipleri katıldı.

Salihli Belediyesi Çevre Mühendisi Yeliz Mercan, atık yağların kanalizasyona ve çöpe dökülmesinin yasak olduğunu belirtti. Kızartmalık yağlarda polar maddenin arttığını ve bu polar maddenin insan vücudunda kansere yol açtığını belirten Mercan, defalarca kullanılmış ve polar seviyesi yüzde 25'in üzerine çıkmış yağların insan DNA'sında bozulmalara ve insanların fiziki yapısında değişimlere sebep olduğu kaydetti.

Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Mühendisi Gülcan Karaserçe ise kızartma yapılan yağın bekletilerek tekrar yemeklerde kullanılmasının son derece yanlış olduğunu söyledi.

Karaserçe, “Kızartma yaparken çok fazla yağ kullanmamak gerekir. Kızartılacak olan gıdanın miktarına göre yağ kullanmalılar. Bizler yağda artan polar maddeyi çeşitli cihazlarla ölçüyoruz. Ama ev hanımları yağın renginden de yağdaki polar maddenin artıp artmadığını anlayabilirler. Kızartma yaptıkça yağın renginde koyulaşma olur ve bu da yağda polar maddenin arttığını gösterir. Bu yüzden yağı en fazla 2 ya da 3 defa kullanmalıyız. Ayrıca yağı kızartmada kullandıktan sonra bekletmemek gerekir. Çünkü bir defa kızartma yapıldıktan sonra bir daha aynı yağ ile kızartma yapmasak bile yağdaki değişim devam etmektedir. Kızartma yaptığımız yağı bekleterek yemeklerde kullanmak insan sağlığı için son derece olumsuz sonuçlar doğurur."dedi.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 14:20:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?