30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Avrupa Birliği projeleri tanıtıldı

Manisa'nın Salihli ilçesinde Avrupa Birliği (AB) projeleri bilgilendirme toplantısına katılan Vali Yardımcısı Turan Eren, “Avrupa Birliği'ne girme çabamız, kendi insanımızı daha mutlu etme girişimidir ”dedi. 

Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Turan Eren'in yanı sıra Salihli Kaymakamı Mesut Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arzik, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talat Zurnacı, Belediye Başkan Yardımıcı Osman Karaman, Alaşehir Belediye Başkanı Kadir Daş, Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü ile çok sayıda davetli katıldı. 

Manisa Vali Yardımcısı Turan Eren ile Avrupa Birliği ve Dış İlişkileri Projeleri Merkez Koordinatörü Nedim Zurnacı, projeler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Açılış konuşmasını Manisa Vali Yardımcısı Turan Eren yaptı. Eren, “Avrupa Birliği, ortak değerler bütünüdür. Bütün hedeflerin ortak amacı ise insandır. Avrupa Birliği müktesebatında yer alan standartları yakalarsak ya da, bugün kişi başına düşen milli gelirimiz 25 bin dolar olsaydı AB'ye girip girmememiz o kadar önemli değildi. Ancak AB'ye girme çabamız, kendi insanımızı mutlu etme girişimidir. İster sağ olsun, isterse sol ya da liberalizim veya komünizim, her sistemin temelinde insanı mutlu etme olgusu yatar." dedi. 

Türkiye'nin AB'ye girme yolundaki ilk resmi başvurusunun 1964 yılında olduğunu hatırlatan Eren, "Ancak biz 200 yıldır AB standartları yolunda mesafe kat ediyoruz. Avrupa Birliği'nin bizi gavur etme çabası içinde olduğuna da inanmıyorum. Birliğin içinde bize karşı çıkan 3-5 olduğu gibi destek veren ülkelerde var. “ diye konuştu. 

AB ve Dış İlişkiler Projeleri Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Nedim Zurnacı ise AB projelerinin amacı hakkında açıklamalarda bulundu. Zurnacı, “Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkeler arasındaki kültürel, ekonomik ve teknolojik işbirliği kurmak ve bu bağlamda kurumları arası projeler ortaklığı ile ülkeler arası gelişmişlik farkını asgariye indirmek hedeflenmektedir. Koordinasyon merkezinde AB'ye üye yada aday ülkelerle ortak projeler yürütülmesi, Manisa'ya AB fonlarından yada kullanıma açık diğer kaynaklardan projele sağlanması, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Kırsal Kalkınma Projeleri, diğer hibe ve kredi programlarının takip edilmesi amaçlanmaktadır. Aday ülkeler Türkiye, Hırvatistan, Makedonya ve potansiyel aday ülkeler Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova gibi ülkelere 11.5 Milyar Euro hibe kullandırılacaktır. Türkiye'nin 7. Çerçeve Programına ödeyeceği katkı miktarı ise 450 milyon Euro'dur.” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 15:03:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?