30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Avşar Barajı kuruyor

Ege bölgesinde son haftalarda etkili olan yağmur yağışlarıyla kuraklığın büyük ölçüde hissedildiği Manisa'da yüz güldürürken, barajların dolmasını bekleyen yetkililer hayal kırıklığına uğradı.

Salihli ilçesinde bulunan Demirköprü Barajı'nda doluluk oranı yüzde 16'ya düşerken, Alaşehir ilçesinde bulunan Avşar Barajı yüzde 4 doluluk oranıyla neredeyse kurudu.

Son yıllarda yaşanan kuraklık Manisa bölgesinin tarımsal sulamada en önemli barajlarından biri olan Demirköprü Barajı'nı etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay 158 milyon metre küp su hacmi ile tarihinin en düşük seviyelerini test eden Salihli ilçesi yakınlarındaki Demirköprü Barajı, Eylül ve Ekim ayı başlarındaki şiddetli yağmurlara rağmen kuraklık riskini atlatamadı. Devlet Su İşleri (DSİ) İzmir 2. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, son yağışlar öncesi 158 milyon metre küp su bulunan Demirköprü Barajı'nda su seviyesi çok az bir yükselişle 160.6 milyon metre kübe ulaştı. Demirköprü Barajı'ndaki doluluk oranı ise yüzde 16 olarak açıklandı.

Alaşehir ve Sarıgöl Ovaları'nda yaklaşık 125 bin dönümlük alanın sulanmasını sağlayan Avşar Barajı ise kurumaya yüz tuttu. 2007 yılının Kasım ayında 20 milyon metre küp su hacmine ulaşan Avşar Barajı, DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre dip noktaları gördü. Avşar Barajı'ndaki su hacmi ile ilgili olarak bilgi veren DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Avşar Barajı'nda şuan da 2 milyon 800 bin metre küp su bulunduğunu ve barajdaki doluluk oranının yüzde 4'lere kadar düştüğünü açıkladı. Yetkililer ayrıca Demirköprü Barajı'nda öncelikli hedefin ölü hacime (Kullanılmaması gerek su) ulaşılması olduğunu ifade ettiler. Toplam su hacmi 1 milyar 22 milyon metre küp olan Salihli ilçesi yakınlarındaki Demikröprü Barajı'nda yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesi ölü hacim olan 257 milyon metre küpün de altına inerek 158 milyon metre küp olmuştu.

DAŞ: “ALAŞEHİR VE SARIGÖL OVASI'NDA 6 BİN RUHSATLI KUYU VAR”
Alaşehir Üzüm Sulama Birliği ve Belediye Başkanı Kadir Daş ise artık Alaşehir ve Sarıgöl Ovalarını zor günler beklediği ifade etti. Avşar Barajı'nın özellikle tarımsal sulamada Alaşehir ve Sarıgöl ovaları için hayati önem taşıdığını kaydeden Daş, yaptığı açıklamada “Alaşehir ve Sarıgöl ovaları önümüzdeki dönemde çok zor günler bekliyor. 2006 yılında her iki ilçede üretim yapan çiftçilerimiz birer kez sulama yaptı. 2007 yılında ise ikişer kez sulama yapıldı. Ancak bu yıl beklenen yağışlar bir türlü alınamadı. Şu anda Alaşehir ve Sarıgöl ovalarında 6 bin ruhsatlı sondaj kuyusu var. Yer altı sularını ne yazık ki hoyratça kullanıyoruz. Biz, hükümete bu konuda neler yapılabileceği konusunda gerekli bilgileri verdik. Artık 1977 yılında uygulamaya konulan açık kanalet sistemi terk edilmeli ve kapalı sulama sistemine geçilmelidir. Kapalı sulama sistemine geçilmesiyle yörede damlama sulama sistemleri de yaygınlaşacaktır. Bu da gerek su tüketimi gerekse elektrik tüketiminde ülke ekonomisine büyük bir kazanç sağlayacaktır” dedi.

Öte yandan Salihli Meteoroloji İşleri Müdürlüğü verilerine göre Manisa'nın Salihli ilçesine Eylül ayı toplamında 46.9 kg. yağış düştü. Yetkililer uzun yıllar ortalaması baz alındığında ilçeye önceki Eylül aylarında 13,5 kg yağış düştüğünü açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 16:11:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?