4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Azeriler'den Obama'ya tepki

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretinde ‘Türkiye-Ermenistan ilişkilerini düzeltin’ çağrısına Manisa Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği tepki gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçtiğimiz günlerdeki Türkiye ziyareti sırasında TBMM’de gerçekleştirdiği konuşmasında, Türkiye’nin Ermenistan ile olan ilişkilerini düzeltmesi konusunda çağrıda bulunmuştu. Manisa Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği bu duruma tepki gösterdi. Dernek Başkanı Seyfettin Ayakyay, hükümetin öncelikle Karabağ meselesinin halletmesi gerektiğini belirterek, hükümetin Ermenistan konusunda kararlı adımlar beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin Azerbaycan ile olan ilişkilerinin geçmiş yıllardan beri her zaman çok iyi olduğunu ifade eden Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyfettin Ayakyay, Türkiye ile Azerbaycan’ın birbirlerine kardeş ülkeler olduğunu ve özellikle Ermenistan konusunda kardeş ülke gereksinimleri yapması gerektiğini söyledi.

Ayakyay sözlerini şöyle sürdürdü: “Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği olarak Manisa’nın genelinde 5 bin üyemiz var. Türkiye Azerbaycan kardeşse kardeşliğin koşulları yerine getirilmelidir. Azerbaycan gerek Çanakkale’de gerekse kurtuluş savaşında Türkiye’nin ve Osmanlı’nın yanında yer aldığı gibi Karabağ olayında da Türkiye’nin yer alması gerekiyor. Azerbaycan küçük kardeş olarak küçük ekonomisiyle Türkiye’ye pazarında her zaman fazlasıyla yer vermiştir. Bunun kanıtı Bakü Ceyhan Tiflis Boru hattıdır. Bunun kanıtı, Bükü-Erzurum-Tiflis doğalgaz hattıdır. Bunun kanıtı Bakü-Tiflis-Kars demiryoludur. İnşaat sektörlerinde, gıda sektörlerinde petrol sektöründe Türkiye’ye verilen önem ekonominin bir göstergesi olduğu gibi siyasal olaylarda da bir Kıbrıs meselesinde ulusal konumda ilk uçak seferini yapan Azerbaycan’dır. Azerbaycan’ı da ilk tanıyan devletin Türkiye’dir. Birbirini kucaklayan kardeşler birbirlerini kesinlikle arkadan hançerlememesi gerektiğine inanıyorum. Bizim halkımızın yüzde 90’ı bu düşünceyi paylaşıyor. Sokakta yürüdüğümüz zaman insanlarımız Azerbaycan olayını, bizim hudutlarımıza saygı göstermeyen Ermenistan’a tepki gösteriyor. Bizim Ağrı Dağı’mızı milli simge olarak devlet futbol federasyonunun ambleminde yer almaktadır. İşbirliği ile dünyaya yayılmaya çalışmaktadırlar. Türkiye burada üzerine düşen görevi yapmalıdır. Bizlerin babaları Kurtuluş Savaşı’nda madalya alan insanlardır. Bir gün bu madalyonları kamuoyu önünde bu devlete iade etmek istemiyoruz. Devlet ve devleti yönetenler bugünden itibaren Azerbaycan’ın yanında gerçekten kardeşliğini göstererek kucaklayıp hareket etmesini arzu ediyoruz.”

Ayakyay son olarak, Türkiye’nin Ermenistan’ın Karabağ üzerindeki oyunlarına en iyi şekilde cevap vereceğine inandıklarını ve Türkiye’nin izleyeceği dik duruşun arkasında her zaman Azerbaycan halkının olacağını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 18:08:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?