30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Balıkçı köyü kan ağlıyor

Uluslararası sulak alan statüsüne sahip, çevresi doğal koruma alanı olan Manisa'nın Gölmarmara ilçesi yakınlarındaki Gölmarmara Gölü'nde doluluk oranının yüzde 28'e indiği, Demirköprü Barajı'ndan su takviyesi yapılmaması halinde köylünün geçim kaynağı olan balıkçılığın sona ereceği bildirildi.

Gölmarmara'nın güney kıyısında bulunan ve yetiştirdiği organik ürünleriyle adını duyuran Salihli'ye bağlı Tekelioğlu köyünde kurulan ve Manisa İl Özel İdaresinden gölü yıllık 16 bin YTL'ye kiralayan Gölmarmara Balıkçılık Kooperatifinin Müdürü Süleyman Karayel, AA muhabirine, 90 hanelik köy halkının yüzde 90'ının geçimini balıkçılıkla sürdürdüğünü belirtti.

Ancak küresel ısınma ve yağışların beklenenden az gerçekleşmesi nedeniyle Gölmarmara'da doluluğun yüzde 28'e düştüğünü, suların çekilmesi nedeniyle gölün olduğu bölgede hayvanların otlatıldığını ifade eden Karayel, Ahmetli Regülatöründen geçen yıldan bu yana göle su basılmadığını bildirdi.

Demirköprü Barajı'ndan su takviyesi için yazışmalar yapıldığını ifade eden Karayel, şunları kaydetti: 'Çok mağdur durumdayız. Demirköprü'den talep ettiğimiz belli oran ve metre küpte su takviyesi yapılmazsa balıkçılıkla uğraşan 85 hane insanı perişan olacak, gölde yaşayan balıkların büyük bölümü susuzluktan ölecek. Gölümüzdeki su oranını yüzde 55'lere çekmemiz lazım. En azından gölümüze tarımsal amaçlı sulamaya yetecek kadar su basılmalıdır. Yoksa tamamen doğal olan bu ortamı sadece resimlerden görürüz.''

Son iki yıldan bu yana göle üretme balığı atılmadığını da bildiren Karayel, balıkların bu süreden beri doğal yolla ürediğini kaydetti. Karayel, ''Bizlere verilen tekne ve avlanma ruhsatlarına, su ve balık olmadığından gerek kalmayacak. Bu belgeleri verenlerin, bize sahip çıkmalarını istiyoruz'' dedi.

''İÇİMİZDEN BALIK TUTMAK GELMİYOR''

Köy sakinlerinden Abdil Yıldırım, barajdan talep edilen suyun bir an önce verilmesini beklediklerini ifade ederek, av sezonunun 15 Haziran günü başladığını, ancak mevcut şartlarda içlerinden balık tutmanın gelmediğini söyledi.

Salih Kekeşler de, ''Gölümüzün su seviyesi çok düşük. Bir de tarımsal amaçlı su verilmesi gündemdedir. Şu an bile balıklarımız oksijensiz kalmakta ve bazen de ölmektedir. Gölden çıkan balıklarımız Türkiye genelinde çok namlıdır, ama namı yok olacak gibi'' dedi.

Gölmarmara'ya 60 yıl emek verdiğini bildiren İbrahim Pekkara, su verilmezse göl ve balıklarla beraber kuruyacaklarını belirtti. Geçen av sezonunda Gölmarmara Gölü'nden 20 ton sazan, 15 ton levrek, 35 ton kırmızı İsrail sazan ve 10 ton yayın balığının çıkarılarak pazarlandığı bildirildi.

AA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 12:35:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?