30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Başkan kar beraat etti

Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar hakkında Sümerbank Pamuklu Mensucat A.Ş.’nin özelleştirilmesi sürecinde görevi kötüye kullandığı iddiasıyla açılan davada mahkeme beraat kararı verdi.

4.Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada davacı Yargıtay 6'ıncı Ceza Dairesi Üyesi Ali Suat Ertosun’u avukatı Halim İnç, Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar’ı da İstanbul’dan gelen avukat Ahmet Okyay temsil etti. “Zincirleme olarak görevi kötüye kullandığı” iddiasıyla yargılanan Bülent Kar duruşmaya katılmadı.

Geçen hafta mahkeme heyetine sunulan ve Doç.Dr.Mahmut Koca, Doç.Dr. Halil Akkanat ve Prof.Dr. Adem Sözüer’in imzasıyla hazırlanan bilirkişi raporuyla ilgili tarafların görüşleri alındı. Davacı Avukatı Halim İnç’in yeni bir bilirkişi raporu isteği mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Savcı da Bülent Kar hakkında beraat talep etti.

Mahkeme Başkanı, Bülent Kar hakkında iddianamede isnat edilen unsurların Ticaret Şirketleri Hukuku çerçevesindeki tüm eylem ve işlemlerin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 37 ve 38.maddelerinde belirtilen belediye başkanının görev ve yetkilerinden olmadığına, söz konusu şirketlerin Manisa Belediyesiyle ilgili herhangi bir organik bağının tespit edilemediğine, belediyenin bağlı kuruluşlarının olmadığına, isnat edilen eylemlerin il belediye başkanının görev gereklerinde bulunmadığını gerekçe göstererek zincirleme görevi kötüye kullanma eyleminden sanık Manisa ili Belediye Başkanı Bülent Kar’ın CMK’nın 232/2-a maddesi uyarınca beraatine karar verdi.

Kararda temyiz yolu açık tutuldu.

Davanın ardından açıklama yapan davacı vekili avukat Halim İnç temyiz başvurunda bulunacaklarını açıkladı.

DAVA NEDEN AÇILMIŞTI?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın özelleştirme kapsamına aldığı Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş.'nin yüzde 99.9 hissesi, 2005 yılında aralarında 6 resmi kurum ve 47 Manisalı işadamının bulunduğu Manisa Ortak Girişim Grubu tarafından, arazileri, borçları ve diğer taşınmazları ile birlikte 3 milyon 571 dolara satın alındı. Fabrika arazisinin bir kısmı 13 milyon 750 bin dolara TESCO Kipa A.Ş.’ye satıldı. Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş’nin yüzde 1’lik hissesini oluşturan küçük hissedarların itirazı üzerine satış iptal edildi, özelleştirmenin iptali istemiyle de hissedarlar tarafından dava açıldı. Davalar devam ederken Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar’ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Manisa Ortak Girişim Grubu A.Ş., fabrika arazisinde imar değişikliği yaparak arazinin bir kısmını 25 milyon euro'ya Hollandalı Redevco firmasına sattı. Bunun üzerine, küçük hissedarlar arasında yer alan Yargıtay 6'ıncı Ceza Dairesi Üyeliği ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Asil Üyeliği yürüten Ali Suat Ertosun, Başkan Kar hakkında Başbakanlık Teftiş Kurulu’na rapor sunup ‘zincirleme olarak görevi kötüye kullandığı’ iddiasıyla dava açmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 19:04:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?