30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Baykal Manisa'da

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Salihli Ziraat Odası ile Efor Fuarcılık'ın bu yıl 10.sunu gerçekleştirdiği SAGREX 2008 Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışını yaptı.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal helikopterle stadyuma indiğinde partililerin büyük ilgisiyle karşılaştı. Partililerin bulunduğu otobüse binen Baykal şehir turu atarak vatandaşları selamladı. İki kilometrelik güzergah boyunca balkonlarında ve yol kenarlarında bekleyen vatandaşlar CHP Genel Başkanı'na büyük ilgi gösterdi. Baykal, fuar alanına geldiğinde ise izdiham yaşandı. Otobüsten indikten sonra partililerin çevresini sardığı Baykal, izdiham nedeniyle ezilme tehlikesi geçirdi. Kalabalığın arasında kalan Baykal'ı milletvekili Şahin Mengü ve partililer korumaya çalıştı.


Salihli ve çevresinden çok sayıda partilinin bulunduğu alanda Ziraat Odası Başkanı Ahmet Can'ın konuşmasının ardından Baykal kürsüye davet edildi. Aşırı kalabalık nedeniyle partililer kol kola girerek genel başkanlarının ezilmeden yürümesi için bir koridor oluşturdu. Kalabalık arasında güçlükle kürsüye gelen Baykal, dünyayı saran global ekonomik kriz ve tarım sektörünün sorunları hakkında bir konuşma yaptı. Alandaki kalabalığı selamladıktan sonra konuşmasına başlayan Baykal, Salihli'ye tarım fuarını açma bahanesiyle geldiğini ancak asıl amacının üreticilerle birlikte olmak olduğunu söyledi.


Salihli'de Ziraat Odası'nın düzenlediği fuarın artık geleneksel hale geldiğini anlatan Baykal, şöyle konuştu: "Ve bende bu fuarı açmak için 3. kez Salihli'ye geliyorum. Siz çiftçinin sesini duymayanlara duyurmaya çalışıyorsunuz. Bende sizlere destek vermeye geldim. Bu tablo bu kalabalık bir fuar açılışı için burada olamaz. Sizler buradan birilerine mesaj vermeye çalışıyorsunuz. Tarım fuarı bir bahane. Yetti artık bu iş burada bitsin diye sizler geldiniz. Bende fuar bahane diyerek sizlerle kucaklaşmaya geldim."


Salihli'nin tarımın en bilinçli yapıldığı yer olduğunu anlatan Baykal, "Manisa'da en iddialı olan ilçe. En güzel tarımın yapıldığı yer. Gel gör ki çiftçinin boynu bükük. Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Fiyatlar ise aynı yerinde sayıyor. Tarım bitme aşamasına geldi" ifadelerini kullandı.


ÜRETİM OLMAZSA EKONOMİ ÇÖKER
Ekonominin üretimle ayakta durabileceğine dikkat çeken Baykal, global ekonomik krizle ilgili şunları söyledi: "Üretim yok, ithalat var. Ama birileri diyor ki 'biz bastırırız parayı alırız.' Ancak şu an dünyada kriz var. Global ekonomi çöküyor. Büyük firmalar bir bir batıyor. İşsizlik başlı başına bir kriz. Bu çöküşün temeli de ekonomiye dayanıyor. Çöküşün önlenmesi içinde ekonomi üretime dayalı olmalı. Kastelli'nin başına ne geldiyse bugün de ekonominin başına o geldi. Zenginlik günümüzde üretimle değil faizle repoyla artıyor. Dünya çapında tefecilik yapılıyor. Üretim yok. Küresel ısınma, kuraklık bugün konuşuluyor. Dünya tarımı yeniden keşfetmeye çalışırken biz yok etmeye çalışıyoruz. Bunu 10 yıldan beri söylüyoruz ama dinletemiyoruz."


İKİ KİLO ÜZÜME 1 LİTRE MAZOT
Üzüm fiyatlarının düştüğünü, mazot ve diğer tarımsal girdilerin ise hızla arttığını hatırlatan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üzüm 1.40 Ykr, mazotun fiyatı ise 2 katını geçiyor. Yani 2 kilo üzüme 1 litre mazot geliyor. Böyle şey olmaz. Üzümde durum böyle, zeytinin ise fiyatı 2.80 Ykr. Değişecek şeylerin başında tarım politikaları geliyor. Türkiye'de artık çiftinin yüzü gülecek. Çiftçiyi ağlatan hiçbir ekonomi payidar olamamıştır. Kalkınamamıştır. Biz ise çiftçiyi perişan ederek toplumu kaldıracağımızı
sanıyoruz. 21. yüzyılda tarımın yeri bambaşka olmalıdır. Ama iktidar değişmeden bunu gerçekleştirmek mümkün değil."


Bu sorunun çözümünün çiftçinin elinde olduğunu belirten Baykal, sözlerine şöyle devam etti: "En büyük güç sizdedir. Yeter ki o gücü bir torba yiyeceğe değişmeyelim. Anlamamız gerek diğer bir nokta ise şu; Eğer bir ülkede yolsuzluklar, hırsızlıklar almış başını gidiyorsa, artık dürüst yönetim bir hayal oluyorsa, bu konularda çiftçimiz en önde yer almalı. Yani 'bunlar beni ilgilendirmez, yolsuzluklar beni ilgilendirmez' demekle olmaz. Kul hakkına da sen sahip çıkacaksın, haramın karşısına da sen
duracaksın. Eğer el ele verirsek bunların üstesinden geliriz. Yüzde 47 oy vermişsiniz, şımarmışlar. Hakaret etme hakkını kendinde görmeye başlamışlardır. Bu insanlara oy vermeyi artık bırakın. Bir oyunu kısıver bakalım ne hale gelirler. O hakaretleri yapabilirler mi? Yerel seçimlerde açın çiftçinin önünü. Refahın, adaletin, hakkın hukukun önünü açın. Bu beraberliğimiz Türkiye'de bir şeylerin değiştiğini gösteriyor. Çiftçiye yapılan haksız uygulamanın hakkını sormaktan kaçınmayın. Çiftçiye sahip
çıkacağız. Yüzlerini güldüreceğiz."


Konuşmaların ardından SAGERX 2008 Tarım Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi. Tarımsal faaliyetlere ait ekipmanların tanıtıldığı fuarda stantları gezen Baykal, bir stantta üreticilerin ikram ettiği ekmeği zeytin yağına bandırarak yedi. Baykal'a Kırkağaç'ın ünlü kavunlarından ikram edildi. Kalabalıkla birlikte fuar alanından ayrılan Baykal, otobüsle stadyuma giderek helikopterle Salihli'den ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 17:51:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?