4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Bedesten'de restorasyon başlıyor

Kamulaştırma çalışmalarına 2005 yılında başlanan, 2006 yılında projelendirmesi yapılan ve 2008 yılında kamulaştırması tamamlanan tarihi Bedesten’in restorasyon projesine Anıtlar Kurulu’ndan beklenen onay çıktı.

Manisa'da 1400'lü yıllarda Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından Mehmet Paşa tarafından İstanbul Üsküdar'daki cami ve medreseye gelir getirmek amacıyla yaptırılan, günümüzde ise esnafların depo olarak kullanılan mezbelelik durumdaki Bedesten'in restorasyon süreci mutlu sonla noktalandı.

2008 yılında kamulaştırması tamamlanan tarihi Bedesten’in restorasyon projesine Anıtlar Kurulu beklenen onayı verdi. Manisa eski Valisi Orhan Işın döneminde restorasyon kararı alınan ve İl Kültür Turizm Müdürü Erdinç Karaköse’nün öncülüğünde Manisa'daki odalarının da desteğiyle çalışmalarına başlanılan projede Anıtlar Kurulu tarafından Bedesten restorasyonu için hazırlanan projeye gerekli onayın verildiği açıklandı.

1 YILDA RESTORE EDİLECEK
İl Kültür Turizm Müdürü Erdinç Karaköse bedesten projesi ile ilgili bilgi verirken ihale süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Karaköse, Bedesten içerisinde yaklaşık 72 hisse bulunduğunu ve bu hisseler ile ilgili olarak kamulaştırma çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “429 metrekare iç mekan ve 547 metrekare dış mekan alanı bulunan ve 42 metre uzunluğunda olan tarihi Bedesten'in eski kimliğine geri döndürülmesi için artık geri sayım başladı. Kamulaştırma çalışmaları 400 bin TL’ye mal olmuştu. Bunun 300 bin TL’sini odalarımız karşıladı. Bedesten bünyesindeki işyerlerinin restorasyonu için iş yeri sahiplerine Kültür Turizm Bakanlığı kanalıyla destek verilmesi gündemde. Bakanlığın vereceği destek yeterli olursa daha önce TOKİ’den alınması ön görülen restorasyon kredisine de gerek kalmayacak. Projenin onaylanmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından önümüzdeki Mayıs ayı içerisinde ihale yapılacak. İhale sürecinin ardından da 12 aylık bir süreçte restorasyon çalışmalarının tamamlanmasını amaçlıyoruz.”diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 00:14:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?