4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Belediyeden geri dönüşüm atağı

Manisa Belediyesi, atıkların geri dönüşümü konusunda Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) ile yürütülen protokolü yeniledi.

Sürdürülen çalışmalarda son bir yılda bin 257 kilogram atık pil, 400 kilogram bitkisel atık yağ ve ayda 170 ton ambalaj atığı, doğaya atılmadan geri dönüşümü sağlandı. Manisa Belediyesi, ÇEVKO ile yürütülen GEKAP projesi kapsamında devam eden sözleşmeyi yenileyerek projenin devam etmesini onayladı. Geri kazanım konusunda, 3 ana başlık altında geri kazanım uygulamaları yapıldı. Kullanılmış atık pillerin toplanması ve taşınması, bitkisel atık yağlar üzerine yapılan çalışmalar, ambalaj atıklarının ayrı olarak toplanması, taşınması ve geri dönüşümü başlıkları altında geri kazanım çalışmaları yürütüldü. Kullanılmış atık pillerin ayrı olarak toplanması ve taşınması konusunda, Manisa Belediyesi ile Taşınabilir Atık Pil Üreticileri Derneği(TAP) arasında 2006 yılında imzalanan protokol devam ettirildi.

Belediye ekiplerinin tespit ettiği ve ihtiyaç duyulan noktalarda, 2008 yılında bin 257 kilogram atık pil toplandı. Atık pillerin toplandığı yerlerin çoğaltılması için özellikle okullardan ve kurumlardan yardım alındı, birçok noktaya atık pillerin atılmasında kullanılan stant kuruldu. Bitkisel atık yağlar üzerine yapılan çalışmalar kapsamında da 2008 yılı içerisinde, TOKİ 1–2, Güzelyurt Mahallesi’ndeki bazı siteler pilot bölge seçildi, bin 200 konuttan atık yağ toplandı. Bitkisel atık yağların toplanması çalışmaları sonunda 2008 yılında 400 kilogram atık yağ toplandı. Ambalaj atıklarının ayrı olarak toplanması, taşınması ve geri dönüşümü ile ilgili de ÇEVKO ile 2006 tarihinde imzalanan protokol, 10 Nisan 2009 tarihinde yenilendi. Yürütülen çalışmalar kapsamında proje başlangıcından itibaren şuana kadar 36 bin konuttan geri kazanım ile ilgili malzeme toplandı. Projenin ilk yıllarında ayda 25 ton ambalaj atığı toplanıp ayrıştırılırken bugün bu rakam ayda 170 tona çıktı. Toplanan ambalaj atıkları ayrışım noktalarında ayrıştırılarak geri kazanım konusunda değerlendirildi.

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, geri dönüşüm konusunda Manisa Belediyesi’nin doğayı korumak ve belediyenin iş yükünü hafifletmek için projelere desteğin süreceğini söyledi. Ergün, “Doğaya her gün tonlarca atık bırakılıyor. Bu atıklar bazı türleri binlerce yıl geçse de doğaya zarar vermeye devam ediyor ve yok olmuyor. Bu atıkların çoğu geri dönüşüm ile kazanılabilecek atıklar. Örneğin kağıt atıkları geri dönüşümden kazanılarak yeniden kullanılabiliyor. Pillerin doğaya verdiği zararı ve içerisindeki kimyasal atıkların yeraltı sularına karıştığını hepimiz biliyoruz. Bitkisel atık yağlarda yine hem şehir kanalizasyon şebekesine zarar veriyor hem de yeraltı sularına karışıyor. Belediye olarak bu olumsuz durumun önüne geçebilmek için geri dönüşüm projelerini destekliyoruz ve gelecek aylarda uygulama bölgelerinin kapsamını genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 14:34:50
Güncelleme :1 Haziran 2009 Pazartesi 14:53:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?