4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Belediyenin borcu 91 Milyon TL

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün Manisa Belediyesi’nin toplam borcunun 91 milyonu geçtiğine dikkat çekerek, 2009’un hizmetler açısından kayıp yıl olacağını söyledi.

29 Mart Yerel Seçimleri’nde Belediye Başkanı seçilen ve 1 Nisan’da Manisa Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Cengiz Ergün, bugüne kadar yapılan işlerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Belediye Başkan Yardımcıları Mesut Bayram Laçalar, Azmi Açıkdil, Süleyman Çoban ve Nursel Ustamehmetoğlu’nun da hazır bulunduğu toplantıda ana gündem maddesi belediye borçları oldu.

Manisa Belediyesi’nin İller Bankası ve çeşitli bankalardan alınan kredilerle birlikte toplam borcunun 91 milyon, 511 bin 221 TL olduğuna dikkat çeken Başkan Ergün, “Hemen ödenmesi gereken tutar 23-24 milyon TL. Belediye geçen 5 yılda toplam 35 milyon 627 bin 140 liralık gayri menkul satmış. Bu paralar maalesef doğru harcanmamış. Aralık ayında beri müteahhitlere ödeme yapılmamış. Görünen o ki, 2009 yılı bu borçları ödemekle geçecek. Dolayısıyla 2009 yılı kayıp yıl olacak. Hizmet yapma şansımız yok. Biz 2010 yılını kurtarmak için mücadele edeceğiz. Acilen yeni kaynaklar bulmalıyız. Çünkü İller Bankası’ndan gelen paranın da yüzde 40’ı kesiliyor. Kalan parayla çalışanların maaşları bile ödenmiyor. Bazı çalışanlara bu ay hala maaş ödemesi yapılamadı.”dedi.

Gereksiz birçok harcama yapıldığını tespit ettiklerini vurgulayan Başkan Ergün, “Manisa Belediyesi şuanda masada ve komada olan bir hastayı andırıyor. Önce bu hastaya nefes aldırtmamız lazım. Bu durumu aşacağımıza inanıyorum. Hemen açıkları kapatıp, belediyenin acil ödemeleri yapmasını sağlayacağız.”dedi.

Bankamatik çalışanları odluğuna dikkat çeken Ergün, 420 işçi ve memur, 830 taşeron işçi bulunduğunu, bazı bankamatik memuru gibi çalışmadan maaş alan teşaron işçilerin de işine son verileceğini belirtti. Ergün, çalışan ve belediyeye faydası olan hiç kimsenin ekmeğiyle oynamayacaklarını da sözlerine ekledi.

ANKARA’DAN MÜFETTİŞ ÇAĞRILDI

Belediyeye ait BESOT A.Ş.’nin de gerekli incelemelerden geçeceğinin altını çizen Başkan Ergün, BESOT A.Ş.’nin kapatılmayacağını hatta bu şirketlerin sayısının artırılacağını söyledi. Belediye defterlerinin incelenmesi için Ankara’dan müfettiş istediklerini hatırlatan Ergün, çıkacak olan raporlara göre hareket edeceklerini ifade etti.

Özelleştirilen Sümerbank Pamuklu Mensucat A.Ş. için de çeşitli girişimlerde bulunacaklarını dile getiren Ergün, “Bu oluşumun içinde değerli iş adamları ve Manisalılar var. Bu konuda bazı görüşmeler yapıp, bu alanı Manisa’ya kazandırmanın çabası içinde olacağız.”dedi.

TASARRUF TEDBİRLERİ ALINDI

Başkan Ergün göreve geldiği günden bu yana kısa sürede çeşitli kalemlerle ilgili tasarrufa gittiklerine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara’da Manisa Belediyesi adına turizm danışmanlığı görevini yapan Bachus Firması ile görüşülerek ilişki tarafımızca ve 2009 yılı ile ilgili herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Sağlanan tasarruf yıllık 90 bin YL’dir. 2004 – 2009 yılları arasında Manisa Belediyesi dışarıdan araç kiralama yöntemine gitmiş, her birime birden fazla araç kiralanmıştır. İlk etapta yapılan tespitle belediye ile 13 aracın ilişkisi kesilmiş ve tasarrufa gidilmiştir. Kalan araçlar içerisinden ortak kullanım için bir havuz oluşturulmuştur. Sağlanan tasarruf yıllık yaklaşık 350 bin TL’dir. Park ve Bahçe işlemlerinde ise ciddi bir tasarruf sağlanmıştır. Kalem kalem yapılan ihale sonucunda Manisa Belediyesi fazla hak edişler yüzünden mağdur edilmiştir. Arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar sonucunda Nisan – Aralık ayları arasında yaklaşık 1 milyon lira tasarruf sağlanacaktır.

Manisa Belediyesi her gün yardıma muhtaç ailelere 2600 kişilik sıcak yemek yardımında bulunmaktadır. Yine arkadaşlarımızın yapmış olduğu çalışmalar sonucunda gelir seviyesi iyi durumda olan ve haksız hizmet alan 250 kişinin yemek yardımları kesilmiştir. Yemek yardımları konusunda belediye meclis üyelerinden oluşturduğumuz komisyon detaylı çalışmalarına devam etmektedir. Sağlanacak tasarruf yıllık yaklaşık 100 bin TL’dir. Asker acize alan yaklaşık 650 aile ise tekrardan belediye meclis üyelerinden kurulan komisyon tarafından incelenmektedir. 2008 yılı sonunda yapılması gereken ancak 27 Nisan ve 30 Nisan tarihlerine ertelenen Park Bahçe ve Temizlik İşleri ihaleleri tekrardan ileri bir tarihe ertelenmiştir. İhale şartları yeniden gözden geçirilerek, düzenlemeler yapılacak bundan sonra ihaleye çıkılacaktır.

Manisa Belediyesi tarafından kurulan Şehzadeler Mehteran takımına maaş ödemesi altında yapılan ödemeler şimdilik askıya alınmıştır. Dernek 2008 yılında 100’e yakın etkinlikte sunulan hizmet karşılığı siyasi ve hatıra dayanan ilişkiler sonucu hemen hemen ücret alınmadan çalıştırılmıştır. Bundan sonraki süreçte Mehteran takımının yapacağı hizmet bedelleri yeniden belirlenerek, çalışmaları disipline edilmiş bir şekilde devam edecektir. Sağlanacak tasarruf yıllık yaklaşık 85 bin TL.’dir. “

Toplantının sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Bayram Laçalar, bir soru üzerine “Sayın Başkan ve bizim kilolarımızı bir yere not edin. Eğer 5 yıl sonunda şişmanlarsak bize hesap sorun. Biz hizmet etmeye geldik. Bu da böyle bilinsin.”dedi. Laçalar 110 kilo olduğunu sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 22:13:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?