30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Bir mucizeden 'umut' doğdu

Denizli'de, trafik kazasında ağır yaralanıp haftalarca komada kalan hamile 31 yaşındaki Sultan Koçyiğit, Azrail'i yendi, erkek bebeğini dünyaya getirdi. 

Sezaryenle doğan bebeğe ‘Umut’ adı verildi. Kazada bir kolunu kaybedip felç olan, konuşamayan Sultan Koçyiğit, bebeğini kucağına aldıktan sonra gülmeye başladı. Doç.Dr. Bayram Çırak, anneyle bebeğinin hayata birlikte tutunduğunu söyledi, “Mucizeyi yaratan biz değil, Sultan Koçyiğit ile bebeği” dedi.

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'ne bağlı Kızılçukur Köyü'nde yaşayan Sultan Koçyiğit, geçen 2 Ocak günü Denizli'de çalıştığı Nil Tekstil Fabrikası'na giderken, servis aracı aşırı hız sonucu kaza yaptı. İşçilerden Kadriye Şılak öldü, 17 kişi yaralandı. Yaralılar arasında bulunan 4 aylık hamile Sultan Koçyiğit Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. ‘Yaşama şansı yok’ denilen Koçyiğit, yaşama tutunmayı başardı. Felçli kalan genç kadın, aynı hastanede 1 Mayıs'ta sezaryenle 2 kilo 560 gram ağırlığında erkek bebek dünyaya getirdi. 34 yaşındaki Süleyman Koçyiğit, oğluna ‘Umut’ adını verdi.

Sarıgöl'ün Kızılçukur Köyü'nde çiftçilik yapan Süleyman Koçyiğit, bebeklerinin, umutları olduğunu söyledi. Koçyiğit, “Eşim 4.5 aydır yaşam mücadelesi veriyor. Ona en büyük gücü karnındaki bebeği vermişti. O bebek artık dünyaya geldi. Çok mutluyuz. Doktorlar, eşimin de yakın süre içinde kısmi felçten kurtulma olasılığının yüksek olduğunu, ayak parmağını oynatmaya başladığını, bunun iyi bir gelişme olduğunu söyledi. Bebeği için yaşayan eşim, şimdi de Umut'u yaşatmak için mücadele ediyor. Bebeğe süt verdiği için ilaç kullanmıyor. Umut bebek, annesinin sütünü çok seviyor. Hiçbir sağlık sorunu yok. Doktorlar, eşimin tedavisi için verilen ağır ilaçları kesti. Eşim Umut'unu emzirirken sımsıcak bakıp gülümsüyor. Henüz konuşamıyor ama bakışları ve tebessümleri çok anlamlı. Bundan sonra da ayağa Umut'un sevgisiyle kalkacağına inanıyoruz” dedi. Koçyiğit, 8 yaşında kızı Seçil'in henüz kardeşini görmediğini, annesinin durumuna üzüldüğü için hastaneye gelmek istemediğini de anlattı.

YAŞAMASI MUCİZE

Pamukkale Üniversitesi Beyin Cerrahı Doç. Dr. Bayram Çırak, bebeğini emzirdiği için doğumdan bu yana Pamukkale Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde bulunan Sultan Koçyiğit ve Umut bebeğin durumunun iyi olduğunu söyledi. Çırak, Sultan Koçyiğit'in hastaneye getirildiği 2 Ocak günü durumunun çok ağır olduğunu belirterek, “Kazada minibüs yerde sürüklendiği için Koçyiğit'in başı ve vücudunun bir bölümü asfalta değmiş. Bu sürtünme sırasında kafatasının sol tarafı parçalanmış, sol kolu kopmuş, beyni akıyordu. Vücudunun çok yerinde kırık vardı. Önce beyin zarına müdahale ettik. Beynin içinden cam kırıkları ve asfalt parçalarını temizledik. Ödem oluştu. Hamile olduğunu da bilmiyorduk. Tomografisinde hamile olduğunu fark ettik. Tedavi şeklini değiştirdik. Beyin cerrahları, genel cerrahlar, kadın doğum uzmanları, plastik cerrahlar ve ortopedi uzmanları birlikte çalıştı. Sadece anne için değil, bebek için de hazırlık yaptık. Plastik cerrahlar, beyin cerrahları, kadın doğum uzmanları, çocuk doktorları elinden geleni yaptı. Tıbbın tüm olanaklarını kullandık ama doğrusunu söylemek gerekirse anne ve bebeğinin yaşaması, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi mucizeden başka bir şey değil” dedi.

Açılan beyne doku parçası yerleştirildiğini, kopan kol yerine dikilemese de buradaki yaranın kapatıldığını belirten Doç.Dr. Çırak, sonrasında uzun süre yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve günlerce komada kalan Sultan Koçyiğit'in fizik tedavi ünitesinde tedavisinin süreceğini, bu yaşam mücadelesiyle felci de atlatacağına inandıklarını söyledi. Kazada ağır darbeler alan 4 aylık hamile Sultan Koçyiğit'in karnındaki bebeğin hiçbir şekilde zarar görmemesinin büyük bir şans olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Çırak, “Basit darbelerde bile hamileler düşük yapıp bebeğini kaybederken, Sultan Koçyiğit'in bebeği annesiyle birlikte hayata tutundu ve dünyaya geldi. Biz, hekimler olarak elimizden geleni yaptık ama mucizeyi yaratan biz değil, Sultan Koçyiğit ile bebeğidir” diye konuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 14:11:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan büber IP: 78.179.106.xxx Tarih : 17.05.2008 19:27:16

Bebeğin kurtulmasın sevindim ancak kimse Azraili yenemez. Eğer Allah isteseydi onun canını orada alırdı.Böyle bir uslup haşa Allaha acziyet isnat etmek olur.O bütün eksiklerden yoksundur.İnşallah böyle hatalar bir daha yapılmaz .çalışmalarınzda başarılar dilerim.