4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Bölge hastanesi krizi büyüyor

Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, 400 yataklı bölge hastanesinin 1 ay içinde ihaleye çıkacağını, İspanyol firmanın projeyi belediye şantiyesi alanına göre hazırlaması nedeniyle yer değişikliğinin mümkün olmadığını söyledi.

Bölge hastanesinin yapılacağı Manisa Belediyesi’ne ait şantiye alanı Sağlık Bakanlığı’na devredilmediği için gerekli ihale yapılamıyor. Konuyla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, Bakanlık yetkililerinin 1 ay süre verdiğini, ihalenin bu süre içinde yapılması gerektiğini söyledi.

YER DEĞİŞİKLİĞİ YAPILAMAZ
Bölge hastanesinin 118 bin metrekare büyüklüğündeki belediye şantiye alanına yapılacağını hatırlatan Ziya Tay, “İspanyol firma zamanında bu projeyi söz konusu arsaya göre yaptı. Şu alamadan sonra yeni bir arsa bulmak bir yana, yeni bir proje de hazırlamaya zaman yok. Bu yatırımın miktarı bakanlık rakamlarına göre yaklaşık 100 milyon TL. Bir an evvel sorunu çözüp ihaleyi yapmamız gerekiyor. Aksi halde ertelenirse bu yatırım başka illere aktarılır. Bu da Manisa için ciddi bir kayıp olur” dedi.

BELEDİYENİN KARARI BİR TERCİHTİR
Vali Celalettin Güvenç ise Belediye Meclisi’nin aldığı kararın bir tercih olduğunu vurgulayarak, “Ben Vali olarak siyasi tartışmaların içine girmem. Söyleyeceğim şu; 400 yataklı hastane planlanmıştır. Önceki belediye yönetimi döneminde şartsız olarak oradaki yerler tahsis edilecekti. Öyle anlaşmışlardı. Şimdiki belediye yönetimi ise Diyor ki; Bizim orda müştemilatımız vardır, marangozhanemiz vardır. Bir ihata duvarımız vardır. Biz burayı hastaneye veririz ama bunun bir maliyeti vardır. Bu maliyet de bir şekilde belediyeye sağlanmalıdır ki, verelim.” Şimdi bu bir tercihtir. Yani mevcut belediye yönetiminin, Belediye Meclisi’nin şehir geleceğiyle ilgili yaptığı bir tercihtir, takdiridir, politikasıdır. Bu konuda yorum yapmam yanlış olur. Bunu benim ne denetleme yetkim var, ne eleştirme ne de yargılama yetkim var. Bu milletin takdirinedir. Yani mevcut yönetim bir yönetim tarzı belirlemiştir. Bunun değerlendirme yeri Manisalıdır” dedi.

Özel idare bütçesinden şantiyenin taşınması için para aktarma imkanlarının olmadığını vurgulayan Vali Güvenç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben tabiî ki arzu ederim ki bir an önce sorunlar çözülsün, ihtiyaç olan 400 yataklı hastane yapılsın. Özel İdare’nin 2009 yatırımları belli. Eğitim öncelikli. Benim yeni tesislere ihtiyacım var. İl merkezinde 22 tane okulum benim çift tedrisat yapıyor. Ben yoğun bir şekilde bu problemleri çözmek için çalışıyorum. Planımız, bütçemiz, yatırım programımız buna göre yapıldı. Bizim oraya para aktarma şansımız yok.”

Bölge hastanesi konusunda Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile yeniden görüşmeyi düşünmediğini de sözlerine ekleyen Güvenç, “Bu konu kamuoyuna o kadar mal oldu ki. Zaten Sayın Başkanla da daha önceden görüştük. Bu tamamıyla belediye yönetiminin takdiri, tercihidir. Benim medya aracılığıyla yorum yapmam doğru olmaz” dedi.

Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmış, kamuoyunda bir süredir devam eden bölge hastanesi tartışmalarını ibretle izlediklerini ifade etmişti. Ergün, “Acil çözüm bekleyenlerin hala projelerinin hazır olmadığını ve kente hizmet etmek istediğini bildirenlerin kente hizmet götüren birimleri yıkma isteklerine, üzülerek şahit olduk. Biz, Manisa Belediyesi olarak Bölge Hastanesi yapılmasını, halka hizmet noktasında herkesten çok istiyoruz. Hastane yapılacak proje henüz Manisa’ya ulaşmamışken, hastane için ödenek ayrılmamışken, tek sorun arsa sorunu olarak yansıtılması, iyi niyetten uzak, politik yaklaşımlardır. Bu konuda, Manisa Belediyesi’nin menfaatlerini korumak adına iki teklif sundum. İlkinde ortaya çıkacak belediye hizmet birimlerinin inşa maliyetine ortak olunmasını, ikincisinde de karayollarının hazineye devredilen arazisinin belediye devri halinde şantiyeyi kendimizin yapacağını duyurdum. Ancak yanıt alamadım. Çevre yolu yapımı sırasında belediyeye bırakılması gereken alanların yüzde 35’inden feragat ederek, bu kentin çevre yolu ihtiyacı acil diye vazgeçtik. Bizden fedakârlık bekleyenlere yaptığımız fedakârlıkları görmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 16:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?