4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Bu domates kuruları ihraç ediliyor

Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Sinirli köyü ve çevresinde yaklaşık 10 bin dönümün üzerindeki arazilerde kurutmalık olarak özel yetiştirilen domatesler yurt dışına ihraç ediliyor.


Sinirli köyünde kurutma alanlarında domatesler doğal ortamda kurutularak ilgili aracı firmalar tarafından yurt dışına pazarlanıyor.

Turgutlu yöresinin kuru domatesleri başta Almanya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Kuru domateslerin bu ülkelerde marketlerde satıldığı gibi yemek ve ketçap yapımında kullanılıyor.


Sinirli Köyü Muhtarı Hüseyin Çakı, “Domatesin 4 yıldan bu yana aynı fiyatta olması nedeni ile çiftçimiz arayış içerisine girmişti. Kendi ürettiği ve çevreden aldığı domatesleri ilgili firmalara vererek veya kendileri kurutarak aracı firmalar ile yurt dışına satmaya başladı. Böylelikle çiftçimiz yaş domatese oranla daha çok kar eder duruma geldi.

Köyümüzde ve çevre köylerde domates damlama sistemi ile sulanıyor. Bu da ürünün bol ve kaliteli olmasını sağlıyor.” dedi. Bölgede yetişen yaklaşık 3 bin ton civarında yaş domatesin alımını yaparak kurutan ve ihracat yapan Burakcan Gıda'nın Genel Müdürü İrfan İzbudak, “Yapılan titiz çalışmalarla kurutulan domatesleri başta firmamızın merkezi olan Almanya'ya oradan diğer Avrupa ülkelerine ihraç ediliyoruz. Domateslerin toplanması ve kurutulması için her yıl yüzlerce mevsimlik işçinin de istihdamı sağlanıyor. Bölgede bulunan çiftçilerimizin ürünün değerlendirilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Öte yandan Turgutlu ve yöresinde kurutulmuş domates sektörünün her geçen yıl büyüdüğü ve domatesin çiftçiye umut kapısı olduğu gözlenirken, domates ekiminde de geçen yıllara oranla artışın yaşandığı bildirildi.

İha
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2009 Salı 17:26:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?