4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Bu kez de Manisa'da bebekler ölüyor!

Manisa Doğumevi'nden kaynaklandığı ileri sürülen enfeksiyon nedeniyle 2 bebek hayatını kaybetti. Doğumevinin ameliyathane ve doğumhane servisleri kapatılırken, hastanede kalan 9 bebek Manisa ve İzmir'deki çeşitli hastanelere kaldırılarak yoğun bakıma alındı.

Söz konusu enfeksiyon tehlikesi dün akşam saat 20.00 sıralarında ortaya çıktı. Son iki günde içerisinde doğan 4-5 bebeğin yüksek ateş şikayeti ile Moris Şinasi Çocuk Hastanesi'ne getirilmesi üzerine hastane nöbetçi uzman doktoru Şirin Çakıcı durumdan şüphelendi. Yapılan muayeneler üzerine bebeklerde makülo popüler döküntü ve solunum durması tespit edildi. Tedavi sırasında Bedir ve Satır soy isimli iki bebek hayatını kaybetti.

Enfeksiyon ön tanısı belirleyen Uzman Dr. Şirin Çakıcı'nın, bebeklerin dünyaya geldiği Manisa Doğumevi'ni telefonla arayarak bilgi vermesi üzerine doğumevinde alarma geçildi. Doğumevi Başhekimi Dr. Sakıp Eskicioğlu ve yardımcıları, yapılan ön toplantının ardından muhtemel enfeksiyon tehdidine karşılık hastanenin ameliyathane ve doğumhane servislerinin geçici olarak kapatılmasına karar verdi. Bunun ardından hastanede kalan 9 bebekten 8'i Moris Şinasi Çocuk Hastanesi'ne biri de Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Moris Şinasi Çocuk Hastanesi'ne kaldırılan 9 bebekten durumu ciddi olan 4 bebek İzmir'e sevk edildi. Bu bebeklerden 2'sinin Tepecik Hastanesi, diğer 2'sinin ise Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldığı bildirildi. Bu arada Doğum evinde son 3 gün içerisinde 29 bebeğin dünyaya geldiği öğrenilirken, bu bebeklerin ailelerine ulaşmak için hastanede yoğun telefon trafiği yaşandı. Telefonla ulaşılamayan ailelerin de evlerine gidileceği belirtildi.

Yaşanan ani gelişmelerin ardından Manisa İl Sağlık Müdürlüğü'nde kriz masası oluşturuldu. İl Sağlık Müdür Vekili Osman Öztürk başkanlığında Doğumevi Başhekimi Sakıp Eskicioğlu, Merkez Efendi Devlet Hastanesi Başhekimi Yazvuz Bayır ve İl Sağlık Müdür yardımcıları durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı arasında gazetecilere bilgi veren Doğumevi Başhekimi Sakıp Eskicioğlu, "Olay, Moris Şinasi Çocuk Hastanesi nöbetçi uzman doktorunun bana telefon etmesiyle ortaya çıktı. Dr. Şirin Çakıcı, hastanelerine gelen 4-5 bebekte makülo popüler döküntü ve solunum ve kalp durması tespit ettiğini ve hastanemizde enfeksiyon olabileceğini bildirmesi üzerine biz de gerekli önlemleri aldık. Şu anda enfeksiyon vardır diyemiyorum. Ancak biz yine de ameliyathane ve doğumhane servislerimizi geçici olarak kapattık. Halk sağlığı uzmanları araştırma için hastanemizden gerekli numuneleri aldılar. Ayrıca Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nden intaniye uzmanları da hastanemize gelerek incelemelerde bulunacaklar. Kesin sonuçlar 2 gün içerisinde belli olacak" dedi.

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Osman Öztürk ise "İlk yapılan tespitlere göre bazı bebeklerde makülo popüler döküntü ve solunum durması tanısı tespit edildi. Ne yazık ki 2 bebek hayatını kaybetti. Ancak araştırmalarımız devam ediyor. Enfeksiyon olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Enfeksiyon var ise bunun söz konusu ünitedeki aletlerden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyoruz. Şu anda tedavi altında tutulan 9 bebek risk altında ancak gerekli tedavileri devam ediyor." dedi. Bugüne kadar ilk kez böyle bir vakayla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Öztürk, "Bize gelen bebeklerde kesin bir tanı tespit edemediğimiz için İzmir'e sevklerini gerçekleştirdik. Oradan gelecek sonuçlara göre hareket edilecek. Şu anda her şey kontrolümüz altında." diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2005 Pazar 11:18:28
Güncelleme :19 Temmuz 2005 Salı 17:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?