3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Bu salkım görenleri şok etti

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde bir bağda çekirdekli Trakya ilk eren cinsi asmada çekirdeksiz crimson türü salkımın yetişmesi görenleri hayrete düşürdü.

Üzüm üreticisi İbrahim Noyan, 5 yıl önce bağına Trakya ilk eren cinsi üzüm asması diktiğini ve 4 yıldır üzüm yetiştirdiğini belirterek, karşılaştığı ilginç olayı şöyle anlattı:

"3 yıldır normal ilk eren cinsi üzüm aldığım bağımda bu yıl aynı dalda değişik bir salkım olduğunu fark ettim. Çekirdekli Trakya ilk eren cinsi üzüm salkımları arasında sadece bir tane çekirdeksiz crimson türü üzüm salkımı olduğunu gördüm. Ziraat mühendislerine danıştım ancak bunun mümkün olmadığını ifade ettiler. Aşı yapılmış olabileceğini söylediler. Aşı yapmadığımı söyledim ve gelip salkımları incelediler. Gördükleri manzara karşısında onlar da şaşkına döndüler" dedi.

Bunu bir mucize olarak değerlendiren Noyan, "Acaba üzümlerin de mi geniyle oynuyorlar diye düşünüyor ve bir anlam veremiyorum. 56 yaşındayım, uzun yıllardır bağcılık yaparım ama hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım" diyerek şaşkınlığını ifade etti.

Alaşehir Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Ufuk Beklen, Trakya ilk eren üzümü melezleme yoluyla elde edilmiş bir çeşit olduğunu, Alphonse Lavelle üzümü ile çekirdeksiz Perlette üzümünün melezlenmesinden elde edildiğini belirterek, "Siyah rengi ve ağırlık olarak tadını Alphonse cinsi üzümden, salkım şeklini ve erkenciliğini Perletteden almıştır. İbrahim Noyan'ın bağında iki farklı tür üzümün aynı ağaçta yetişmesi meslek hayatımda ilk kez karşılaştığım bir durum. Bana göre aşı olabilir, ancak üretici aşı olmadığını iddia ediyor. Normal şartlarda olması mümkün değil" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 15:58:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?