4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Bület Kar'a suç duyurusu

Manisa'da, yeni belediye hizmet binası projesinin ruhsatsız olduğu iddia edildi.

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, göreve geldikten sonra inşaatını durdurdukları yeni belediye hizmet binası projesinin ruhsatsız olduğunu, kaçak olarak temeli atılan projeye onay verdiği gerekçesiyle eski Belediye Başkanı Bülent Kar ve ilgili kamu görevlileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Başkan Yardımcıları Mesut Bayram Laçalar, Nursel Ustamehmetoğlu ve Azmi Açıkdil ile birlikte Manisa Belediyesi'ne yeni hizmet binası yapılması için 2008 yılında yapılan ihale ve sonrasında ihalenin iptali ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi. Belediye Encümen Salonu'nda yapılan toplantıda, Başkan Ergün, yeni belediye hizmet binası ile ilgili hukuki bir durumun ortaya çıktığını ve bunu kamuoyu ile paylaşmak istediklerini ifade etti. Yeni

belediye hizmet binasının ruhsatı olmadığı halde inşaatına kaçak olarak başlanmasına müsaade edildiğini öne süren Başkan Ergün, eski yönetimin, 'Belediye Ana Hizmet Binası Yapım İşi' başlığı altında açık ihale usulü ile 7 Ekim 2008 tarihinde ihale yaptığını, 12 milyon 280 bin TL bedel ile ihalenin Manisa'da faaliyet gösteren bir inşaat firmasına verildiğini hatırlattı.

Ergün, ihale sonrasında işin sözleşmesinin 12 Kasım 2008 günü yapılarak 17 Kasım 2008 tarihinde yüklenici firmaya iş yeri teslimi yapıldığını, teslim tutanağı imzalanarak yüklenici firmanın inşaata başladığını bildirdi.

PROJENİN RUHSATSIZ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Yüklenici firmaya işe başladıktan sonra sözleşmeye göre işin yüzde 12,5'lil kısmı bittiğinden 1 milyon 707 bin TL hak ediş düzenlendiğini belirten Ergün, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılan inceleme sonucu tüm bu işlemlerin inşaat ruhsatı verilemeyen bir proje üzerinden yürütüldüğünü ortaya koyduğunu, önceki dönemde projenin teknik eksikliklerinden dolayı ruhsata bağlanmadığı ve maalesef kaçak olarak temelinin atıldığı tespit edilmiştir."

İnşaat ruhsatı olmadan tek bir çivinin bile çakılamayacağının kanunlar tarafından belirlendiğini anlatan Ergun, sözlerini şöyle sürdürdü: "belediyenin bu denetimi yapmasını kanunlar zorunlu kılmıştır. Görevi, kaçak yapılaşmayı engellemek olan belediye yönetiminin ve başkanın, kendi hizmet binasının temelini, emrindeki teknik ekibin binada hayati eksiklikler olduğunu tespit etmesine ve bu nedenle ruhsat vermemesine rağmen apar topar, kaçak olarak atması, kabul edilemez bir durumdur."

PROJE SEÇİMDEN SONRA DURDURULMUŞTU

Ergün, göreve geldikten sonra söz konusu yeni hizmet binasının Manisa'nın acil sorunları arasında yer almadığı gerekçesiyle inşaatını durdurduklarını hatırlattı.

Ergün, ihalesini durdurdukları projeyle ilgili yapılan teknik ve hukuki incelemeleri şöyle anlattı: "Sözü edilen inşaatın, belediyenin ilgili müdürlüğünün tespit ettiği teknik eksiklikler nedeniyle ruhsata bağlanamadığı, halk arasında bilindiği üzere kaçak olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda inşaatın statik uygulama projelerinde, dönemin İmar İşleri teknik ekipleri tarafından tespit edilen ve yüklenici firmaya iletilmek üzere Fen İşleri Müdürlüğü'ne bildirilen eksikliklerinin olduğu ortaya çıkmıştır.

Belediye teknik ekibinin inşaatın başladığı dönemlerde yaptıkları incelemede, statik eksikliklerin ilerleyen yıllarda binada çökme ve ayrılma gibi riskler yaratabileceği, bu nedenle proje devam etmeden önce eksikliklerin giderilmesi gerektiği resmi yazışmayla ilgililere bildirilmiştir."

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Resmi yazışmalar ve bildirimler olmasına rağmen, inşaat başlama ruhsatı olmayan ve projesinde belediye teknik ekipleri tarafından hayati eksiklikler tespit edilen hizmet binası inşaatının önceki idare döneminde bir süre devam ettirildiğine işaret eden Başkan Cengiz Ergün, belediye hizmet binası inşaatı ile ilgili son durumun ve varsa kamu zararının mahkemeler tarafından tespiti için mahkemeye müracaat etme yoluna gittiklerini söyledi. Ergün, ayrıca inşaatın şu andaki fiili durumunun tespiti ile

düzenlenen hak ediş tutarlarıyla örtüşüp örtüşmediği hususlarının da incelenmesini mahkemeden talep ettiklerini bildirdi.

Ergün, böylece, Manisa halkının hakkını savunmak ve devletin kanunlarını korumak adına, ruhsat verilemeyen projenin başlamasına izin veren sorumlular hakkında hukuki sürecin başlatıldığını vurguladı.

YENİ HİZMET BİNASI İLERİKİ YILLARDA YAPILACAK

"Biz Manisa'ya hizmet etmek için harcanacak parayı gelecek yıllarda daha ucuza yapılacak bir inşaata harcamayı tercih ettik" diyen Ergün, Manisalının cebinden çıkan paranın hesabını tutarak Manisa'nın geleceğini planlarken, geçmişten gelen talanların hesabının da sorulmasını istediklerini söyledi.

Kaçak temel atanlardan ve buna müsaade edenlerden hesap sorulmasını istediklerini belirten

Ergün, şöyle konuştu: "Üstüne basa basa şunu söylemek istiyorum; Manisa'ya gelecek yıllarda yeni bir belediye hizmet binası yapılacak. Bu bina belki aynı yere, belki farklı bir yere bizim dönemimizde, halkımızın parasını çar çur etmeden yapılacaktır. Bir yeri yaparken öteki yeri yıkmanın bizim hizmet anlayışımızda yeri yoktur. Bizim amacımız, yaptığımız hizmetlerin gelecek yıllarda da iyi ki yapmışsınız diyerek anılmasıdır. Yaparken nereleri yok ettiniz diye arkamızdan konuşulmamasıdır."

YARIŞMA İLE BELİRLENMİŞTİ

Bu arada eski Belediye Başkanı Bülent Kar döneminde yeni hizmet binasının projesi para ödüllü bir yarışma ile belirlenmişti. Ödül ve masraflar ile birlikte belediye kasasından 350 bin TL ödeme yapıldığı öne sürülürken, bu projenin daha sonra büyük olduğu gerekçesiyle iptal edildiği ve ikinci kez proje çalışması yapıldığı iddia ediliyor.

HESAP VERMEYE HAZIRIM

Belediye eski Başkanı Bülent Kar ise, iddialara cevap verdi. Kar, yerel seçimlerden sonra toplanan belediye meclisinin yeni hizmet binasının yapım işi ihalesini iptal etme kararı aldığını hatırlatarak, "Projede eksiklikler var ise bu her zaman giderilebilir. Ruhsatı verecek olan da zaten belediyedir. Bu durum ihalenin iptal edilmesine mazeret olarak gösterilemez. Sayın Başkan Cengiz Ergün, yeni hizmet binasını yapmayacaksa çıkıp bunu açıkça kamuoyuna söylemeli ve sonuçlarına katlanmalıdır. İhaleyi iptal

ettiği için hakkında tazminat davası açılırsa onu kimse kurtaramaz" dedi. Kar, kendi döneminde yapılan tüm işlerin hesabını her ortamda vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2009 Salı 18:24:04
Güncelleme :7 Ekim 2009 Çarşamba 09:58:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?