5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Bunlar da yeni yıl papatyaları

YENİ YIL PAPATYALARI

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde hava sıcaklılığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi çevredeki papatyaların erken açmasına neden oldu.

Papatyaların, yol kıyılarında ve tarla içlerinde açması gençleri sevindirirken, çiftçileri tedirgin etti. Çiftçiler, baharın müjdecisi olarak bilinen ve yılın ilk günlerinde açan papatyalara, 'Yeni yıl papatyaları' ismini verdi.

Yaz aylarından kalma pastırma sıcaklarının yaşandığı Sarıgöl ve çevresinde, bahar aylarını aratmayan görüntüler yaşandı. Çiftçiler, bağ ve bahçelerin kışlık bakım çalışmalarını tamamlarken, gençler de park ve kırlara çıkarak yalancı baharın tadını çıkardı. Gençler kırlarda erken açan papatyalardan toplayıp demet yaptı, papatya falı tuttu. Çevredeki papatyaların erken açmasını endişeyle izleyen yörenin yaşlı çiftçileri, "Eskiden yılbaşı denildi mi, kar ve soğukla hatırlanırdı. Yanmakta olan sobaların

üzerinde kestaneler, mısır patlatılırdı. Bu yıl, yeni yıl ılık geçti. Bahar havalarını aratmadı. Çevredeki papatyalar açtı. Korkumuz ılık hava neniyle diğer meyve ağaçları ve üzüm bağlarının erken uyanması. O zaman zararımız çok olur. Bizim bu yörelerde Şubat ve Mart ayları çok soğuk olur. Erken açan papatyalar, meyve ağaçları da bunlardan zarar görür" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2010 Cumartesi 20:41:00
Güncelleme :2 Ocak 2010 Cumartesi 23:07:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?