3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Çarşıya önce onlar çıktı

MTSO’da bir araya gelen Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kriz varsa çare var sloganıyla önce vatandaşlara, iş adamlarına ve bankalara çağrıda bulundular, ardından alış veriş yaparak psikolojik krize savaş açtılar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin de desteğiyle başlatılan “Kriz Varsa Çare De Var” projesi hızla yayılıyor. Manisa’da Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)’nun öncülüğünde yürütülen proje ile ilgili geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. MTSO toplantı salonunda organize edilen basın toplantısına Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, MESOB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Geriter, MTSO Meclis Başkanı Abdurrahim Arslan, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yaşar Çoşkun, Türk-İş İl Temsilcisi Hüseyin Özben, Hak-İş İl Temsilcisi Nadir Ürkmez, Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Genç, Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Yerkazanoğlu ve oda üyeleri katıldı.

MTSO Meclis Başkanı Abdurrahim Arslan, Üreten Türkiye Platformu Manisa Sözcüsü sıfatıyla yaptığı konuşmada, “Kriz varsa çare de var” kampanyasının Türkiye’de iç pazarı canlandırmaya yönelik, ülke ekonomisini hep birlikte kalkındırmaya yönelik sosyal bir proje olduğunu söyledi. Ümitsizliğe, karamsarlığa, çaresizliğe kapılmanın gereği olmadığını vurgulayan Arslan şöyle konuştu: “Bu farkındalığı yaymak için kampanyanın Manisa ayağını başlatıyoruz. Ülkemizde milli gelirin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan hane halkı tüketimini canlı tutmak; krizin etkilerini hafifletmek için oldukça önemlidir. Tek başına böyle bir iletişim kampanyası ile krize tabii ki çözüm getiremeyiz. Bu konuda hükümetimizin de atması gereken adımlar vardır.”

Hükümete seslenen Arslan, “Bu toplantıyı Sayın Başbakanımızın açıkladığı teşvik paketi sonrasında yapıyoruz. Bu pakette daha önce çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz önerilerden bir kısmının yer bulmuş olması bizi memnun etmiştir. Ancak ivedilikle Hükümetimiz tarafından ele alınmasını beklediğimiz konuları da bu vesileyle dile getirmek istiyoruz. Esnafımıza yönelik can suyu kredilerinin kapsamının genişletilerek devam ettirilmesi gerekiyor. Özellikle devlet bankalarının çiftçilerimizi rahatlatma amaçlı projeler geliştirmesi şarttır. Kredi kartı mağdurlarına yönelik kapsamlı bir çözüm projesi üretilmelidir.

Kriz nedeniyle işsiz kalanlara ödenen işsizlik ödeneklerinin miktarının ve süresinin kriz geçinceye kadar arttırılması lazım. Çalışanlar ve şahıs şirketlerinin yüzde 35’e kadar çıkan vergi üst dilimi sınırının düşürülmesini bekliyoruz. Sadece yeni yatırımlara değil mevcut istihdamın korunmasına yönelik desteklerin sağlanması gerekli. ÖTV ve KDV indirimlerine devam edilmelidir. Dar ve sabit gelirli vatandaşlarımıza harcama çeki dağıtımı veya benzer etkiyi sağlayacak uygulamaların devreye sokulması kaçınılmaz olmuştur. Bu beklentilere sahip olmakla birlikte önemli olanın; bu kriz ortamında pozitif olmak ve çözümleri hep başkasından beklemek yerine “ben veya biz ne yapabiliriz?” sorusunu sorabilmek olduğuna inanıyoruz. Canlandırılacak iç pazar özel sektörün istihdam kapasitesini artıracaktır.

Ekonomileri üretim, istihdam ve tüketim ayakta tutar. Biri olmazsa KRİZ kazanır. Krize yenilmeyeceğiz, ülkemize hep birlikte destek olacağız. Kaybetmek kolay; kazanmak zordur. Ülkemizde çözümsüzlük psikolojisi bulaşıcıdır. Biz bunu kaldırmak için tüm Manisalılara çağrı yapıyoruz; Bu ülkeyi, bu şehri ihtiraslarından daha fazla seven herkes elini taşın altına koysun ve yaşadığımız sorunlara çözüm üretmeye katkı versin” dedi.

Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise krizin psikolojik yönüne dikkat çekerek, ekonomik verilerin iyiye gittiğini söyledi. Bankaların da sektörlere destek olması gerektiğini vurgulayan Başkan Ergün, krizin etkisinin 2010 yılından itibaren azalacağını dile getirdi.

Vali Celalettin Güvenç ise MTSO’ya ve organizasyonu üstlenen sivil toplum kuruluşlarına övgüler yağdırarak, “Burada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Sizleri kutluyorum. “Kriz varsa çare de var” projesi doğru ve ülkemize yakışan bir projedir. Çünkü krizin psikolojik tarafı kendisinden büyüktür. İş adamları yatırıma devam ederse, vatandaşlar da alış verişlerini yaparlarsa bu kriz aşılır. Hepimiz aynı gemideyiz, kol kola girmeliyiz” diye konuştu.

Toplantının ardından Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, MTSO üyeleri ve sendika başkanları alış veriş yapmak amacıyla çarşı turu attı. Protokolün ilk durağı Aloğlu mağazası oldu. Vali Güvenç ve Başkan Ergün burada gömlek aldılar. Daha sonra Börekçi Abdurrahman’a giren Vali ve beraberindekilere MESOB Başkanı Hasan Geriter soğuk içecekler ikram etti. Protokol üyeleri çarşı esnafıyla da sohbet ederek işler hakkında bilgi aldılar.
Projeyle ilgili önümüzdeki günlerde de çeşitli etkinlikler yapılacağı belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 17:37:14
Güncelleme :9 Haziran 2009 Salı 17:46:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?