4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

CBÜ'de önemli kongre

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Bilim Kulübü tarafından düzenlenen, Osteoporoz hastalığı, tanı, ayırıcı tanı ve tedavi konularının ele alındığı 4. Ulusal Öğrenci Kongresi tamamlandı.

Manisa Anemon Otel'de iki gün süren kongrenin ilk gününde açılış konuşmalarını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kor Yereli ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Lale Cerrahoğlu yaptı. Kongrede 10 oturum, 2 çalıştay, konser ve söyleşiler yapıldı.

Açılış konuşmasında osteoporozun günümüz toplumlarında hızla artan yaşlı nüfusu ve bu kesimi daha fazla etkilemesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Lale Cerrahoğlu, “Bu hastalık yoğun bilimsel tartışmalarla kadında ve erkekte, tüm dünyada olduğu gibi yurdumuz da da ileri düzeyde incelenmektedir. Bir kas-iskelet sistemi hastalığı olan osteoporoz ağrı, kırık ve deformitelere yol açarak işgücü kaybına neden olmaktadır. Tedavisinde pahalı ilaçların kullanılması ve uzun süreli olarak hastane yataklarının işgal edilmesi ile ortaya çıkan büyük ekonomik boyutu nedeniyle, yaygın bir halk sağlığı problemi oluşturan önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Osteoporozun koruyucu tedavisi ve tedavisinin geliştirilmesinde, sağlık ekibinin eğitimi esas rolü oynamaktadır. Osteoporozdan koruyucu davranışların oluşmasında, hastalara yaşam boyu osteoporozdan koruyucu eğitim verecek olan hekim eğitimi ve bu bireylere de eğitim verecek olan eğiticilerin eğitimi, önemli ve önceliklidir” dedi.

Kongrede, ilk gün “Yaşayan Kemik ve Histopatolojisi”, “Kemik Apopitozu”, “Osteoporoz Epidemiyolojisi”, “Egzersiz Fizyolojisi”, ”Osteoporozda Biyokimyasal Belirteçler”, “Osteoporotik Kadınlarda Yaşam Tarzı”, “Osteoporoz ve Kemik Gücü”, “Osteoporoz ve Beslenme”, “Osteoporozda Radyolojik Tanı, Çocukluk Çağı Osteoporozu Tanı” ve “Dexa Değerlendirimi ve Osteoporoz Kliniği” konuları masaya yatırıldı.

Yeditepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi gibi Türkiye'nin birçok üniversitesinden alanındaki en önemli öğretim üyeleri ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin katıldığı CBÜ 4. Ulusal Öğrenci Kongresi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen kokteyl ve ünlü sanatçı Nev'in konseriyle devam etti.

Kongrenin ikinci günü “Osteoporoz ve Kalça Kırığı”, “Osteoporoz ve Sanat”, “Sekonder Osteoporoz Nedenleri”, Osteoporozun Dünü, Bugünü, Yarını”, “Romatizmal Hastalıklar ve Osteoporoz”, “Postmenapozal Osteoporoz” ve “Osteoporotik Kırıkta Cerrahi Yaklaşım” konuları tartışıldı. Kongre Vedat Özdemiroğlu'nun tek kişilik gösterisi ve gala yemeğinin ardından Pazar günü gerçekleştirilen yoga ve pilates çalıştayı, Sart Harabeleri ve Kurşunlu Kaplıcaları gezisi ile sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 23:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?