30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Çevre dostu dericiler

Manisa'nın Salihli ilçesinde Dericiler Kooperatifi tarafından 2002 yılında kurulan Arıtma Tesisi, Gediz nehrini kirlilikten kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğü bu günlerde örnek bir anlayış sergiliyor. Kooperatif, içinde bulunduğu ekonomik zorluklara rağmen aylık gideri 20 bin YTL'yi bulan tesisi sadece 8 üyenin maddi desteği ile çalıştırmaya devam ediyor.


Salihli'de 1996 yılında kurulan S.S Salihli Dericiler Küçük Sanayi Site Yapı Kooperatifi, 2002 yılında yaklaşık 600 bin dolar harcayarak hizmete soktuğu arıtma tesisini tüm maddi olanaksızlıklara rağmen çalıştırmaya devam ediyor. 8 üyenin desteği ile çalıştırılan arıtma tesisinin aylık masrafı 20 bin YTL'yi bulurken arıtılan suyun temizliği şaşkınlık yaratıyor. Dericiler sitesinden 830 metre uzaklıkta bulunan arıtma tesisine 400 ve 300 mm çapındaki özel borularla taşınan kimyasal içerikli atık sular, tesiste gerçekleştirilen 6 farklı aşamalı arıtmadan sonra sulamada kullanılabilecek temizliğe ulaşıyor.


TÜRKİYE'DE SADECE 4 TANE VAR
Sanayi atıklarının gelecek nesiller düşünülmeden pervasızca akarsulara boşaltıldığı şu günlerde S.S Salihli Dericiler Küçük Sanayi Site Yapı Kooperatifi tarafından yaptırılan Arıtma Tesisi örnek teşkil ediyor. Türkiye'de sadece İstanbul Tuzla, İzmir Aliağa ve Çorlu'da bulunan deri arıtma tesislerinden birisi de Manisa'nın Salihli ilçesinde faal olarak çalışıyor.


S.S Salihli Dericiler Küçük Sanayi Site Yapı Kooperatifi'nin 1996 yılında kurulduğu dönemde 48 üyesi bulunduğunu kaydeden Yönetim Kurulu Üyesi Fevzi Köseoğlu, “Çevremizin kirlenmesini önlemek yada en aza indirmek için araştırmalar yaptık. Deri arıtma tesislerinin Türkiye'de sadece 3 bölgede olduğunu öğrendik. 4. tesisi ilçemize kazandırmak için hemen kolları sıvadık. Ülkemizi etkileyen ekonomik krizlere aldırış etmeden Deri Atık Su Arıtma Tesisi kurma çalışmalarımıza devam ettik. Bu doğrultuda geçmiş yıllarda elde etiğimiz kazanımları ortaya koyarak hiçbir kredi ve maddi desteğe başvurmadan 1997 yılında Salihli Belediyesi ile temasa geçtik. 1998 yılında 2 bin 500 m3/gün kapasiteli deri atık su arıtma tesisi projesi çizildi ve dericiler sitesine yaklaşık 900 metre uzaklıkta bulunan 8 bin metre karelik arsayı aldık. Ancak ekonomik krizin patlak vermesinden dolayı projemizi de tadilata gitmek zorunda kaldık. Kapasitemizi ilk önce 2 bin m3/ gün, daha sonra ise 600 m3 /güne düşürdük. 2000 yılı sonuna doğru alınan ekonomik kararların tüm olumsuzluğuna rağmen ayakta kalmayı başarabilen 8 üyemiz tüm birikimlerini ortaya koyarak projede son bir kez daha tadilata giderek arıtma tesisini ihale ettik. Parayı ödediğimiz müteahhit tesisi tamamlamadan çakınca, tesisin makine parkurunu, montesini biz tamamlamak zorunda kaldık. Tesis ile sitede yer alan dericilerin atık sularını tesise getirmek için 830 metre uzunluğunda 400 mm ve 300 mm çapında kapalı borular içinden suları tesise getirmeye başladık. Kısacası büyük fedakarlıklarla kurduğumuz Deri Atıksu Arıtma Tesisimize kapalı 2 ayrı boru içerisinden gelen kirli deri atık suları arıtılarak çevremize zararsız hale getirildikten sonra deşarj edilmektedir. Tesise günlük ortalama 500 ton atık su geliyor. Çalıştırmakta olduğumuz tesislerden bilgi almak için il ve ilçelerden çok sayıda gelen oluyor. Ani denetimlerle tesisimiz inceleniyor. Deşarj edilen sulardan örnek alıyorlar. Yanlışlarımız varsa ikaz ediyorlar, bizlere yardımcılı oluyorlar. Biz her şeye rağmen bu tesisleri ayakta tuttuğumuz için mutluyuz, gururluyuz” dedi.


BAKTERİ ÜRETİYORLAR
S.S Salihli Dericiler Küçük Sanayi Site Yapı Kooperatifi'ne üye dericilerin kullandığı atık sular, Deri Atık Su Arıtma Tesisi'ne 830 metre uzunluğundaki borularla taşındıktan sonra 6 farklı aşama uygulanıyor. Tesislere gelen zehirli atık sular, kimyasal maddelerle birleştirilip zehirlerinden arıtılıyor. Arıtma havuzlarında üretilen bakteriler ise atık suda yer alan diğer zararlı maddeleri yok ediyor. 6 aşamalı arıtma dan sonra tesise gelen ölümcül kimyasallar yüzde 99,5 oranında arıtılıyor. Oldukça kötü bir kokuya sahip olan atık sular bu işlemlerden geçtikten sonra sulamada kullanılabilecek temizliğe kavuşuyor. Tesis civarında bulunan bazı bağ-bahçe sahipleri de bu sudan faydalanıyor. Tesis içerisinde çalışan görevliler de bu su ile, patlıcan, kabak ve domates gibi ürünler yetiştiriyor.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 15:03:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?