30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Çevre yolu kamulaştırmaya takıldı

Manisa'da 14 mülk sahibi ikna edilemediği için kamulaştırma sorunu nedeniyle çevre yolu tamamlanamıyor.

Manisa da 7 yıldır yapımı süren, Turgutlu'dan İzmir'e direkt geçiş sağlayacak olan çevre yolunun 12 kilometrelik bölümünde istimlak sorunu yaşanıyor. 14 mülk sahibi önerilen kamulaştırma bedellerini kabul etmeyerek mahkemeye başvurdu.

Mahkemenin belirlediği yüksek rakamlar ise yetkililerin elini kolunu bağladı. Parsel sahipleri para konusunda ikna olmadığı için ödenek hazır olduğu halde yol bitirilemiyor. Karayolları yetkilileri yüksek kamulaştırma bedellerini Ege bölgesinde emsal olacağı için uygulamak istemiyor.

Verilen bilgiye göre çevre yolunda istimlakı gerektiren 114 parselden 60'ının paraları ödendi. Bu yıl 40 arsa sahibine daha ödeme yapılacağı açıklanırken, 14 parsel sahibinin mahkemeye gitmesi nedeniyle istimlak çalışmaları durduruldu. 7 yıl önce yapımına başlanan çevre yolu için bugüne kadar 8 milyon YTL harcama yapıldı. Yolun bir bölüm dolguları ve sanat yapıları bitirildi, istimlak için ise bugüne kadar 3.5 milyon YTL harcandı. Projenin tamamı için gereken 19 milyon YTL'nin ise hazır olduğu belirtildi.

VALİ GÜVENÇ RİCADA BULUNDU
Çevre yolunda incelemelerde bulunan Vali Celalettin Güvenç, istimlak sorunun çözülmesi için mahkemeye başvuran parsel sahiplerine daha ılımlı olmaları için çağrıda bulundu.

Projenin Manisa için hayati derecede önem taşıdığına dikkat çeken Güvenç, “Burası İstanbul, İzmir, Turgutlu, Menemen yolunun ulaşımının sağlanacağı önemli bir güzergah. Gerekli ödenekler 2008 bütçesine konuldu. Kamulaşma büyük ölçüde uzlaşılarak, anlaşılarak, bazıları da mahkeme kararına uyularak yapıldı. Ama yer yer mal sahipleri ile karayolları arasında görüş ayrılığı var. Mahkemelerce yapılan tespitler idarenin ödeyebileceği rakamlar değildir. Mal sahipleri ve avukatlar anlayış gösterip uzlaşma noktasına gelirlerse bu sorunu çözeriz. Eğer anlaşma sağlanırsa önümüzdeki yıl bu yolu hizmete sokarız. Ama bu rakamlarla bu kamulaştırmaları yapmak mümkün görünmüyor. Karayollarının bu paraları ödemesi mümkün değil, dolayısıyla mülk sahiplerinden ve avukatlarından anlayış bekliyoruz.

Destek ve ilgi bekliyoruz. Türkiye bir hukuk devleti. Mülk sahipleri şehir adına anlayışta bulunurlarsa bu yol biter. Çevre yolu yapılırsa bu arsalar muhakkak değerlenecek ve imara açılacak. Eğer uzlaşma olmazsa ayrılan ödeneği de başka yollara kaydıracağız çaresiz.”dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 17:13:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?